Berusande pioner

Vet du att det finns fantastiska pioner som blommar redan på senvåren och försommaren? De förlänger pionsäsongen avsevärt med sina undersköna blommor och sin oförglömliga doft.


Du borde unna dig några ”vårpioner”. Jag kallar dem så därför att de blommar mycket tidigare än andra pioner, just som sommaren gläntar på dörren.

Det är inte så känt som det borde vara att det finns mycket tidigt blommande pioner, som förlänger njutningen avsevärt för pionälskaren.

Den som slår ut först i min trädgård är ingen mindre än den som brukar kallas ”världens vackraste blomsterbuske”. Buskpionen är ett underverk redan när den öppnar sina stora pärlrosa knoppar och man förnimmer den underbara doften, som dallrar över nejden när blomman slagit ut vid syrentid. Buskpionens blomningstid är kort, ungefär en vecka. Men vilken vecka! Blommorna är enorma och finns i olika rosa nyanser. Det finns också en vitblommande, vild buskpion. De är härdiga i zon 4 eller 5. Det säljs även hybrider i olika färger, men jag skulle välja den äkta som är frösådd. Hybriderna är ympade och inte fullt så köldtåliga.

Buskpionen, även kallad trädpion, har i motsats till vanliga pioner, övervintrande grenar. Den kan bli två-tre meter hög och lika bred, har ett vackert växtsätt och ett gracilt bladverk med dekorativ höstfärg och häpnadsväckande stjärnformade frökapslar.

På hösten får svavelpionen häpnadsväckande frökapslar, fyllda med korallröda sterila fröer. Enstaka svarta uppträder och de är grobara.

Pionernas pion anses vildarten svavelpion vara. Den är världsberömd för sina delikata enkla blommor.

Den svartvioletta papegojtulpanen ’Black Parrot’ matchar buskpionens mörka mittfläckar och blommar samtidigt.

Tänk dig att komma hem och mötas av doften från en överdådig rosa buskpion!

Ljuvlig doft

Bland de ”vårblommande” örtartade pionerna, som blir upp till meterhöga, är svavelpionen vackrast bland vackra. Det eleganta bladverket är daggigt blåskimrande och den enkla skålformade blomman har sidentunna svavelgula blad. Och så doften, som påminner om hembakade kardemummabullar. På hösten får svavelpionen fantastiska frökapslar i rött och svart.

En underbar släkting till svavelpionen är hybriden ’Claire de Lune’, som har större och mer fluffiga blommor i en ljuvlig blekt månskensgul nyans. Den hänförande gamla franska majpionen ’Mai Fleuri’ börjar blomma ungefär samtidigt. Den stora enkla blomman har en obeskrivlig champagneton men färgen kan växla från år till år. Den kan få två-tre sidoknoppar, vilket betyder lång blomning. Två nära släktingar med samma utstrålning är sorterna ’Le Printemps’ och ’Avant Garde’. Majpioner kan vara svåra att få tag på – men är värda att köa för.

Vid sin buskpion ska man ha en sittplats för att njuta av blommornas skönhet och berusande doft.

Den vilda buskpionens blommor kan bli 20-25 cm i diameter! Doften känns vida omkring.

Utsökt från topp till tå är svavelpionen med sitt vackra växtsätt och blådaggiga -bladverk mot de ljusgula silkesblommorna.

Hybriden ’Claire de Lune’ börjar blomma tidigt. Den får flera sidoknoppar på samma stjälk och skådespelet pågår därför länge.

Lättskött mormorsfavorit

En klenod från mormors trädgård är dillpionen, som också blommar mycket tidigt, ofta redan i maj. Den är sensationellt vacker med sina enkla skålformade, glänsande lackröda blommor mot det sirliga dill-lika bladverket. Den röda enkla är kanske den allra finaste, den rosa varianten ’Rosea’ (enkel) är också ljuvlig och den fyllda röda ’Rubra Plena’.

De här pionerna tillhör inte bara vårträdgårdens underbaraste växter. De är dessutom lättodlade, härdiga över så gott som hela landet, sjukdomsfria och blir gamla trotjänare i trädgården. Krukodlade plantor kan planteras både vår och höst. Undvik högsommaren. De uppskattar näringsrik och lerblandad jord med normalt pH-värde. Pionrötter blir stora. Ge dem en grop som är 50×50 centimeter. Sätt dem inte i torrt och gassigt söderläge. De uppskattar sol och ljus halvskugga, där deras delikata färger kommer till sin rätt. Pioner ska planteras grunt. De små rosa skotten på pionrotens överdel ska hamna max tre-fem centimeter under markytan. Hellre för ytligt än för djupt. För djup plantering är en vanlig orsak till utebliven blomning. Undantag är buskpionen, vars grenar bör hamna 12-15 centimeter under jord.

Ha tålamod! En nyplanterad pion behöver några år på sig innan den visar sitt rätta jag. Bli inte besviken om det inte blir så många och så stora blommor det första och andra året. Pioner är en investering.

I deras berusande värld gäller i högsta grad det gamla talesättet ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”!

Majpionens sidenlätta kronblad bjuder på ett fängslande färgspel i rosa, brons och honung.

Tänk att något så exotiskt praktfullt som rosa buskpioner går att odla långt upp i Norrland!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar