Busken som trollar

Få buskar kan värma frusna vinterhjärtan som trollhasseln, som behåller sina blommor, även när snön lagt sitt blöta täcke över grenarna.


Visst skulle det vara roligt att alltid ha något, som blommar i trädgården. Med hjälp av trollhasseln kan det faktiskt vara möjligt. Den amerikanska trollhasseln, Hamamelis virginiana, blommar på hösten, och sedan kan hybridtrollhasselns olika sorter, som ’Pallida’, ’Diane’ och ’Arnold Promise’, avlösa varandra ända fram till tidig vår.

Hybridtrollhasseln ’Pallida’ är kanske en av de allra bästa sorterna. Den brukar säljas som kinesisk trollhassel, Hamamelis mollis, eftersom de liknar varandra, men det är ett misstag. Det finns nästan inga äkta kinesiska trollhasslar planterade i Sverige.

Idag förökas nästan alla trollhasslar genom ympning, och som grundstam används den amerikanska trollhasseln, H.virginiana. Den skiljer sig från de andra sorterna på grund av sin höstblomning. Tyvärr hänger bladen kvar under blomningen, så de gula blommorna syns lite sämre än hos de andra arterna.

I trädgårdens finrum

Välj trollhasselns växtplats med omsorg, kanske längs vägen från huset till bilen eller något annat ställe du passerar ofta under vintern. Den är härdig till växtzon 2, men om trädgården är belägen i växtzon 3 eller 4, kan man pröva att plantera den längs en södervägg eller till och med att spaljera den.

En trollhassel tycker inte om att stå i torr jord. Om det är torrt under senvåren och försommaren då blomknopparna anläggs, bör man vattna.

Andra önskemål är en mullrik och näringsrik jord på en plats med vandrande skugga. Trollhasseln klarar av att trängas med andra buskar och klätterväxter.

Eftersom trollhasseln har ett rätt så ytligt och kompakt rotsystem, ska man undvika att rensa med maskrosjärn under den. Det bästa är att plantera marktäckare, som både hjälper till att bevara jordens fuktighet och skyddar rötterna vintertid.

Så sköter du din trollhassel

• Plantera trollhasseln på en plats med halvskugga.

• Jorden ska vara mullrik och näringsrik.

• Gödsla trollhasseln med kompost eller stallgödsel varje vår.

• Vattna under senvåren och försommaren om det är torrt.

• Plantera gärna skyddande marktäckare runt busken.

• Beskärning är inte nödvändig.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar