Dahlian – en glamour-girl med herrtycke

Nu kommer de gamla gentlemännens "blomsterfästmö" dahlian tillbaka. I all sin koketta och glamorösa prakt var hon under många år på 1900-talet "ute" i blommornas innekretsar, av växtsnobbar betraktad som en vulgär prålfröken. Men nu är glamouren tillåten i trädgården igen.


Ljuv charm har näckrosdahliorna som finns i fina pastelltoner, här rosa ’Crutchfield’.

Dahlian är en av blomstervärldens mest glittrande ”filmstjärnor”. Tack för det! Varför skulle vi inte låta oss tjusas av något så exotiskt överdådigt den korta tid som vi får njuta av trädgårdsblommor i vårt land? Det var i slutet av 1980-talet som dahliaintresset vaknade på nytt. En bortglömd gammal sort vid namn ’Bishop of Llandaff’ dök upp på arenan i trädgårdarnas förlovade land England. Den visades på Chelsea Flower Show och slog världen med häpnad. Det gick som det brukar gå när en växt introduceras på den prestigefyllda växtutställningen; snart var ”biskopen” en måste-ha-blomma, och man började forska efter andra dyrgripar i dahliornas enorma släkte. Det resulterade i att vi idag kan välja bland massor med dahlia-delikatesser. Bara de svenska företagen Bröderna Nelson och Weibulls saluför ett sextiotal olika sorter.

Den gammaldags georginrabatten är inne igen. Den ska bestå av enbart dahlior i olika färger och former. En grann syn från högsommar till höst.

Döpt efter Linnés lärljunge

Den som gav namn åt dekorativdahlian ’Bishop of Llandaff’ var en fåfäng biskop. Han var dahliafantast och när han på 1920-talet fick se en ny makalöst vacker hybrid, som en god vän korsat fram, utbrast biskopen av Llandaff: ”Döp blomman efter mig, överhuvudet till det mäktigaste biskopsdömet i Wales! Den här blomman kommer en dag att få stor makt!” Han blev sannspådd. ’Bishop of Llandaff’ är världsberömd. Älskad av växtdesigners och entusiaster som fängslas av den eldigt röda enkla blomman med lysande gul mitt och ett bladverk i mörkaste mahogny. Knölar säljs numera allmänt och ”biskopen” rekommenderas varmt som ett lysande smycke i sensommar- och höstträdgården.

Som en läcker karamell: ’Mick’s Peppermint’ med trendigt strimmiga blommor. ’Fascination’ har mahognyfärgat bladverk, raffinerat mot de varmrosa blommorna. Låg, förgrenar sig fint och passar därför extra bra i kruka.

Dahliorna tillhör trädgårdskuturens klassiker och redan under sin första storhetstid på 1800-talet var dahlian en blomma med herrtyckte. Linnélärljungen Andreas Dahl blev hänförd när han först såg växten i blom och lär ha varit mycket stolt över att den fick sitt vetenskaliga namn Dahlia efter honom. I Sverige blommade dahlian första gången 1810 hos en trädgårsmästare i Skåne. Först var växten förbehållen slottens och herresätenas trädgårdar, men kom snart att bli en stor favorit även i torpartäpporna. Och det var morfar och farfarsfar – inte mormor och farmorsmor – som planterade och pysslade om dahliorna!

Månskensgula ’Esau’ har dekortivdahlians typiska blomform: tätt fylld med prydligt ordnade kronblad.

Förför maken med dahlior

Låt dig inspireras av de gamla herrarna! Är det litet svårt att väcka blomsterintresset hos den gräsmatte-favoriserande äkta hälften? Försök förföra med dahlior! Inspirera maken att göra en dahliahäck som omgärdar hans potatisland, där det brukar se skräpigt ut. Det var vanligt i gamla trädgårdar där det var mannen skötte grönsakslandet. Ett annat charmigt gammaldags sätt att använda dahlior är att göra en ”georginrabatt”. Förr kallades dahlior för georginer, och man samlade på många olika sorter i en lång bred rabatt som uteslutande skulle innehålla dahlior. Dahlior är ett underbart sällskap till senblommande perenner, men man bör tänka på att bara sätta en eller två lökar – annars stjäl dahlian hela föreställningen! I ensamt majestät kan dahlian bli ett utflyktsmål som syns på långt håll i trädgården. Många sorter passar förträffligt för krukodling. Ju större kruka desto magnifikare blomning.

Dahlior i soluppgångstoner, som kaktusdahlian ’Ludwig Helfert’ i aprikos, är toppmoderna. Det finns även utsökta sorter i lax, persika och brons.

Vinterförvara knölen

Minst en vecka får man njuta av dahlian i vas och det behövs inte många stjälkar för att få fantastisk effekt. Klipp dem helst tidigt på morgonen eller på kvällen. Ta bort alla blad som hamnar nedanför vattennivån. Snitta stjälken snett och byt ofta till kallt vatten.

Det lär finnas över 20 000 olika sorter av dahlior i världen. Släktet är indelat i olika grupper. De vanligaste i odling är anemon-, dekorativ-, halskrås-, kaktus- och pompondahlior. Nya sorter som kallas ”Dinner Plate” har under senare år väckt sensation med sina blommor stora som mattallrikar. Dahlian är ursprungligen ett barn av Mexikos och Columbias heta sol. Därför är det inget mindre än ett under att de kan prunka så magnifikt och länge i vårt nordiska klimat. Växten betraktas som ettårig, eftersom den inte tål våra vintrar, men den går utmärkt i hela landet och kan bli mycket gammal om man spar knölen. Ta upp den före första frosten. Låt den torka och skaka av jorden. Läg knölen i torvmull och vinterförvara den torrt, mörkt och svalt. Då kommer din dahlia att bli en blomstervän som åldras med stort behag och generöst bjuder på fler och vackrare blommor för varje år som går.

Pompöst sköna är kaktusdahliorna. Sorter som den eldröda ’Forrestal’ betraktades tidigare som höjden av vulgaritet – idag är de jätteinne!

Följ morfars pålitliga knep!

1. Plantera inte för tidigt på friland. Början av maj är ett riktmärke för mellansverige. Dahlior är extremt köldkänsliga. Skott som sticker upp ur marken klarar inte nattfrost. Vid risk: täck dem med en tidning. Förkultivering ger tidigare blomning och är lämpligt i norr.

2: Sol och kogödsel är hemligheten bakom stora fina blommor. Jorden ska vara näringsrik. Blanda upp jorden i planterinsgropen med en liter brunnen kogödsel. Sätt knölarna 5 cm djupt med ca 50 cm:s avstånd. Passa med vattenkannan den första månaden.

3. ”Skrytdahlior” med enorma blommor får du om du tar bort knopparna på sidoskotten, men blomningstiden blir kortare. Stötta stjälkarna i tid eftersom dahliornas blomhuvuden är tunga.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar