Eukalyptus – silvriga blad för vas och kruka

Eukalyptus ger ett spännande intryck i både buketter och trädgårdskrukor, med sina matta grågröna blad. Så här lyckas du med den tuffa växten!

Eukalyptus är ett träd som är starkt förknippat med Australien, där bladen är en viktig föda för koalabjörnen. Men det är inte bara koalabjörnar som älskar de aromatiska bladen, de är också väldigt uppskattade i buketter, kransar och krukor tillsammans med andra växter. De silvriga bladen, med sitt lite spretiga och bångstyriga växtsätt, ger bra utfyllnad och skapar vackra kontraster mot andra blad och blommor. 

Bladen ändrar form

Eukalyptusblad kan skifta lite i storlek, form och färg. Unga blad är gråaktiga och rundare, medan de med tiden blir grönare, längre och spetsigare. Något som utmärker trädet är att det, till skillnad från de flesta växter, vänder sina blad med kanten mot ljuset, vilket gör att man ser dem mer i profil, och att trädet inte skänker så mycket skugga.

Eukalyptus i en blandad bukett med julros, stjärnflocka, veronika, nejlika och pion.

Hållbar i vas

Köper du en bukett med eukalyptus kan du räkna med att bladen håller sig fina i uppemot tre veckor. Ge stjälkarna nya snitt innan du sätter dem i vattnet, och ta bort bladen från den nedre delen så att inga blad hamnar under vattenytan. Använd ljummet vatten i vasen, och fyll på nytt vatten regelbundet, eftersom de är törstiga. Byt ut till nytt vatten om det blir grumligt.

Så torkar du eukalyptus

För att kunna spara kvistarna ännu längre, kan du torka dem. Då kan du hälla ut vattnet ur vasen, medan bladen fortfarande ser fräscha ut, och låta dem torka direkt i vasen. Det går också bra att hänga upp dem för torkning. Undvik placering i soligt fönster eftersom det får bladen att gulna.

Eukalyptus i trädgården

Vill du plantera en eukalyptus i ett trädgårdsland eller på altanen, ska du välja ett solig läge där jorden är väldränerad. Om du planterar i kruka bör den ha hål i botten och gott om plats för rötterna. Och du bör ge eukalyptusen vatten kontinuerligt under sommarhalvåret, så den inte torkar ut. 

Övervintra eukalyptus

Eukalyptus kan klara några köldknäppar, men den är känslig mot längre perioder med frost. För att få plantan att överleva vintern är det därför bäst att övervintra den på en ljus och sval, men frostfri plats inomhus.

Källa: Algomin, Interflora

Läs också: Torkade blommor – trenden som håller i vasen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar