Det finns massor med sorter i funkiasläktet och de har alla ett gemensamt: mycket dekorativa blad, som gör dem till några av trädgårdens mest värdefulla stöttepelare. Hos en del sorter är bladen enorma och bladverket är mycket varierat med fängslande färger och former. Det finns funkior med gyllengult bladverk, stålblått, lime- och skogsgrönt och andra med tvåfärgade blad, såsom grönt med gräddvit kant och limegult med marmoreringar i blått. Raffinerat! Även om de små liljelika, vita eller lila blommorna är söta så är det bladverkens färgspel som gör funkiorna till idealiska sällskapsväxter till såväl blommor som buskar, träd och barrväxter.
Daggfunkian ’Frances Williams’ (Hosta sieboldiana) har stora utsökt formade blad i den raffinerade färgkombinationen blått-limegrönt.
Matcha de vackra bladen
Funkior passar som sällskap till de flesta växter och är lättodlade, mycket härdiga och fängslande vackra. Därför finns det nästan inga gränser när det gäller användningsområden. Låt fantasin leda dig! Det är inte svårt att få idéer och bli kreativ när man studerar de vackert tecknade bladen i skiftande nyanser och färgkombinationer. Tänk dig bländvita liljor på meterhöga stänglar. Framför dem tronar en mäktig rugge med gröna funkiablad med vit bandkant. För sköna syner på senvåren prunkar snövita liljetulpaner bakom funkian. De, liksom senare liljorna, matchar de vita kanterna på funkians blad. Läckert – och praktiskt! Lika älskade som tulpanerna är i blom, lika trötta blir vi på dem när bladverket vissnar, vilket det måste få göra ifred. Funkian löser problemet eftersom det framväxande bladverket effektivt döljer de skräpiga tulpanbladen. Detsamma gäller pingstliljor. Du bör välja senblommande lökväxter eftersom funkiabladen tittar upp ganska sent på säsongen.
I en glänta i ett mörkt norrhörn lyser en växt som drar blicken till sig med sina skimrande ljusgula blad. Det är ”augustimånen”, funkia-hybriden Hosta ’August Moon’, som sprider sin lyster över trädgården även den mest gråmulna dag. Kombinera den med blommor i gult, och sätt en buske eller ett träd med limegula blad i närheten, och du kommer att bli omtalad för din förfinade trädgårdssmak!
Vacker även på hösten
Som en extra bonus får bladverket hos många funkior en nästan självlysande honungsgul färg på hösten, samtidigt som buskar och träd börjar lysa i koppar och guld. Då får trädgården en ny skönhetsperiod om du låter funkior sällskapa med buskar i fina höstfärger, och varför inte en remonterande ros i aprikos, bärnsten eller orange.
Så där kan man hålla på och leka med funkior och få fram de mest tilltalande och överraskande effeker. Det är faktiskt bara att låta en nyans i en funkiasorts bladverk fånga upp färgen hos sällskapsväxten.
Funkiorna har blivit allt populärare i takt med att vi upptäckt hur användbara de är som stommar i planteringar. I England, USA och Holland har de länge haft mycket hög status och man har tagit fram flera tusen namnsorter. Allt fler hittar vägen till svenska plantskolor.
Passa på att studera olika funkior i affärerna nu i slutet av sommaren då de olika varianterna visar upp sina finaste sidor. Det är bästa sättet att hitta sina egna favoriter. Sensommaren och tidiga hösten är en idealisk planteringstid.
Lättodlade och tåliga
Det är nästan omöjligt att misslyckas med funkior. Plantorna blir bara vackrare med åren, kan lätt delas för att få fler, och som vuxna sköter de sig praktiskt taget själva. De kraftiga kompakta bladen håller själva undan ogräset eftersom de skuggar marken så effektivt att inget orkar växa under dem. Det är bara i knastertorra, solgassiga ”ökenlägen” som funkior deppar. De trivs i de flesta ljusförhållanden, till och med djup skugga. Olika sorter kan ha litet olika önskemål för att komma bäst till sin rätt. Generellt gäller att blå-, grå- och vitbrokiga gillar halvskugga-skugga, medan gulbladiga och flerfärgade föredrar sol-halvskugga. Allra snällast är de grönbladiga – de godtar allt från djup skugga till sol.
meter bred! Fantastisk som solitär.
Funkians få fiender
Torka: Plantera inte i torra, sandiga jordar. Funkior trivs i de flesta näringsrika trädgårdsjordar. Berika med fuktighetshållande grov torv och gärna brunnen kompost vid planteringen. Brunnen naturgödsel tidigt på våren eller på hösten gör dem glada.
Sniglar: Håll efter sniglar som kan göra hål i bladen under växtsäsongen. Ta bort vissna blad på hösten eftersom sniglar gärna övervintrar under dem.