Fem fantastiska favorit-liljor

Trädgårdsexperten Lisa Winnerlids favoriter. Denna gång fem fantastiska favorit-liljor.


En gång för länge sedan när jag steg ur bilen kom en ljuvlig doft svävande emot mig. Lockade och drog mig till platsen för källan. Det var liljan ’Casa Blanca som hade premiär i min trädgård. Från den stunden är jag för evigt fast för liljor.

’Casa Blanca har sin hedersplats i min lilla naturlund, där blommans skinande vithet lyser i dunklet. Där sitter jag och njuter i den ljumma skymningen medan liljornas exotiska doft att dallrar i vågor över nejden. Lyckostunder jag inte vill vara utan en endaste sensommar och höst!
Doftande liljor vill jag ha nära inpå mig. På platser där man riktigt kan njuta av dem. Vid favorit-sittplatser. Utanför köksdörren. Där har jag den läckra kejsarliljan ’Golden Splendour’, även det en utsökt doftlilja. Så fort jag öppnar dörren så letar sig hennes doft in i köket. Av sådant blir man på behagligt laga-mat-humör!

Liljor är charmerande, och utsökt vackra. De finns i de flesta färger, vilket gör att de är lätta att placera, i rabatter, vid buskar, i dekorativa krukor vid entrén. Sorter i i sprakande orange och röda nyanser sätter jag i min solnedgångsrabatt, som jag fyllt med senblommande perenner, som matchar naturens begynnande färgskådespel. På så sätt förlängs trädgårdens  blomsterglädje långt in på hösten.

Det finns fina liljor i växt-affärerna, men om man botaniserar på nätet och i lökkataloger kan man verkligen frossa och göra fynd.
Hösten är den bästa tiden att plantera liljor så länge marken är tjälfri. Det är viktigt att ta hänsyn till liljornas krav på miljö när man planterar lökarna. Att trycka ned lökarna i kompakt lera är dömt att misslyckas. Gör så här: Gräv upp jorden på växtplatsen till minst 25 centimeters djup, Bottna den med ett lager av småsten eller fint grus. Ställ lökarna på det med 10-15 centimeters avstånd. Blanda upp den uppgrävda jorden med en näve benmjöl, brunnen kogödsel och fuktad okalkad torv,(eller rhododendronjord), så att det blir en fin porös mylla. Omge gärna lökarna med litet fint grus. Fyll halva gropen med den färdigblandade myllan. Vattna, fyll gropen med resten av jorden. Och tänk på det gamla talesättet ”Som man bäddar får man ligga”!  Precis som vi vill liljelökar ha det mjukt och skönt omkring sig i ”sängen”!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar