<!–
Henrik Bodin är trädgårdsrådgivare och som sådan engagerad av bland annat Riksförbundet Svensk Trädgård och Villaägarnas Riksförbund. Han har hjälpt Vi i Villa att ta fram 12 växter av olika typer, med två gemensamma nämnare: de ska vara lätta att lyckas med samt relativt tåliga. Vill du sedan ha fruktträd och bärbuskar i trädgården kan du komplettera med sådana efter egen smak. Och apropå smak är den givetvis som vanligt delad.
– Själv vill jag slå ett slag för vintergröna växter, säger Henrik Bodin. Det har gått ett tag sedan 1970-talet nu och allt måste inte vara vintergrönt som då.
Allmänna råd när man planerar en trädgård
- Fantisera mycket. Gå omkring i grannskapet och titta, då får du tips och ser vad som växer bra i det område där du bor.
- Använd snören (för former) och pinnar (som träd) för att markera hur du tänker dig trädgården. Passar det med ett träd här? Blir detta en bra form på ett buskparti?
- Plantera träd först, de tar längst tid att växa upp.
- Om du inte vet hur du vill ha det så skapa en gräsmatta. Vänta ett par år, därefter ser du hur du utnyttjar trädgårdens olika delar – med andra ord var gångar etc. ska placeras.
Källa: Henrik Bodin
Murgröna (Hedera helix)
Murgrönan är en vintergrön, klättrande växt som går till zon 3-4.
– Att ha murgröna längs husväggen är för mig fel. Jag ser den gärna i nya former och på nya ställen, som täckande stammen på ett gammalt träd eller som marktäckande invid till exempel träd och buskar.
Bild: Plantagen
Björkspirea (Spiraea betulifolia)
Björkspirean kräver i princip inget engagemang. Den har samma färgspel som aronian, blir gul-orange-röd till hösten och står så länge.
Bild: Plantagen
Liten svart aronia (Aronia melanocarpa ’Hugin’)
– Liten svart aronia blir inte så hög, bara omkring 1 meter. Därför kan man ha den som en lägre häck runt trädgården eller runt en uteplats, eller framför andra, högre buskar.
På våren slår den ut med rödaktiga blad och vita blommor, medan den är mörkt grön hela sommaren. Till hösten kommer svarta bär och innan bladen trillar av blir de eldröda.
Bild: Bo Grönt
Klätterbenved (Euonymus fortunei)
– Klätterbenved har hamnat lite i skymundan men jag tycker den bör lyftas fram. Man kan ha den till att dölja stenar, jordytor och andra områden.
Bild: Plantagen
Ungersk syren (Syringa josikaea)
Ungersk syren ser ut som den vanliga syrenen men blir mindre – ca 1,5 meter efter 10 år och 3 meter efter 20-30 år. Blomställningen är lite tätare och bladen är mer mörkt gröna, men doften är densamma. Den finns som vit eller lila och klarar sig upp i zon 7.
Bild: Plantagen
Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)
– Den är en väldigt fin marktäckare som är anspråkslös och klarar sig överallt.
Bild: Gränna Växter HB
Vitbrokig rysk kornell (Cornus alba ’Elegantissmia’)
– Vitbrokig rysk kornell har vitbrokiga blad som faller av, så att man istället ser de röda årsskotten. Ska den hållas fin, behöver man dock vara tuff med beskärningen och kapa ner till 15-20 cm efter ett par år. Den passar fint ihop med vintergröna växter.
Bild: Plantagen
Bukettapel (Malus toringo var. sargentii)
– Bukettapeln passar bra som grupp, bryn eller häck. Den blommar fint på våren och har ofta en fin höstfärg.
Bild: Plantagen
Karpaterklocka (Campanula carpatica)
Bild: Flora-Dania
Pelartuja (Thuja occidentalis ’Fastgiata’)
– Pelartujan ger en fin grön ram, antingen till hela trädgården eller till ett rum i trädgården, som man sedan kan fortsätta att bygga vidare på.
Bild: Bo Grönt
Hängbjörk (Betula pendula tristis)
Hängbjörken blir omkring 10 meter hög, har ett väldigt hängande växtsätt och är vacker om den får utvecklas fritt.
– Vill man istället ha en helt vit stam kan man välja en himalayabjörk.
Bild: Bo Grönt
Mer information
Svensk Trädgårds rådgivare, www.tradgard.org