Garderobsblomma – skötsel och tips

Vill du ha en krukväxt som är dekorativ och samtidigt så tålig att alla klarar att sköta den är zamiakallan perfekt. Det enda som kan få den att krokna är övervattning. 

Garderobsblomma heter egentligen zamiakalla, men det namnet används inte lika ofta som smeknamnet. Man behöver nämligen inga gröna fingrar för att få den att trivas. Få växter är så tåliga och kan placeras nästan överallt. Skuggigt eller soligt spelar ingen roll. I gengäld växer den mycket långsamt.

Garderobsblomma – skötsel 

Men att placera den i en garderob är att ta i. Precis som alla gröna växter behöver också en zamiakalla ljus för att växa och må braSå även om växten inte kräver lika mycket ljus som andra krukväxter kan man inte glömma bort den helt. Vill man ha en vacker och vämående planta behöver den både vatten och ljus. Och trivs den kommer växten bli både långlivad och stor.

Läs också: Elefantöra – 9 enkla tips att tänka på

Fixar det mesta

Garderobsblomma kruka

Egentligen så är garderobsblomman en allroundväxt som klarar de flesta lägen, så länge det inte är brännande södersol. Det spelar ingen roll om den står ljust eller mörkt, tempererat eller varmt. Står den mörkt ser  man att den sträcker sina långa blad mot ljuset. Det gör att den kan växa lite ojämnt om man inte då och då snurrar på plantan för att få den jämnare. 

Zamiakallan trivs även en bit in i rummet. Ju mindre ljus den får, desto mörkare blir bladen. Men om den står på en ljusare plats växer den snabbare och blir större. Däremot bör bladen skyddas mot stark, direkt södersol, så placera den i ett skuggat fönster eller där det bara är morgonsol.

Växtens stam ligger som en tjock knöl i jordytan. Från den sticker det upp en kraftig bladstjälk som kan bli upp till 80 cm lång. På den sitter glansiga och läderartadesmåblad parvis. Garderobsblomman kan bli drygt 1,5 meter hög när den trivs och därefter växer den till på bredden. I handeln finns den i olika storlekar, från små krukväxter till stora plantor som passar bäst på golvet. Vill man ha den stor kan det vara bra att satsa på en stor planta på en gång, och betalar lite till, eftersom den växer ganska långsamt. 

Rustad för torka

Det vetenskapliga namnet på garderobsblomma är Zamioculcas zamiifolia. Kulkas är arabiska för ätlig rot och zamia är det namnet på ett kottepalmssläkte. Man skulle mycket riktigt kunna tro att det är en kottepalm om nu inte blomningen avslöjade den. Den får inga kottar utan en liten, kallaliknande blomma vid plantans bas.  

Läs också: 5 fina gröna växter 

Zamiakallan växer vild i ett savannklimat i Östafrika och södra Afrika. Där kan det vara på sin plats att vara välrustad för sämre tider. De tjocka rotknölarna lagrar både vatten och näring som reserv under torrperioder. Och det är just detta som gör den till en så tålig och lättskött krukväxt – så länge man inte vattnar den för mycket.

Så sköter du garderobsblomman:

Plantera garderobsblomma

Placering – trivs i de flesta väderstreck

Garderobsblomman är lättskött och trivs i de flesta väderstreck och lägen, från norrfönster till sol. Men också en bit in i rummet. Det är också en anspråkslö växt som klarar om man hoppar över vattningen någon gång. Perfekt för den som reser mycket och inte alltid är hemma och kan vattna. Dessutom är den frisk och drabbas sällan av sjukdomar eller skadedjur.

Jord och temperatur

Använd vanlig blomjord. Krukväxten trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur, det vill säga vid 18–25 grader. Precis som andra tropiska växter vill den inte stå svalare än 15 grader. 

Vattna garderobsblomma

Vattna måttligt och låt jorden torka upp mellan vattningarna. Var noga med att det inte blir vatten stående i ytterkrukan. Den växer långsamt, så näringsbehovet är inte stort.

Sticklingar av garderobsblomma 

Ta bladsticklingar genom att skära av ett småblad och stick ner det i en kruka med jord. Täck krukan med en plastpåse så blir det lättare att hålla jorden fuktig medan stickligen rotar sig. Efter några veckor brukar sticklingen ha fått rötter och kan då flytta ut från ”kuvösen” och till fönstret. Räkna med att det går lite långsamt i början. Nu satsar plantan på att rota sig ordentligt innan den börjar växa i storlek. Det kan ta närmare ett år innan det första lilla bladet tittar upp.  


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar