Grön höst med klängväxter

Klängväxter är perfekta  till roliga arrangemang som piggar upp när höstmörkret kommer. Det finns många trevliga krukväxter att välja på och för att inte tala om ställningar som de kan klänga på.


Här bildar två exemplar av den dekorativa murgrönan Hedera helix ssp canariénsis ”Variegata”, en söt liten portal över en staty. Vit marmorkross på jordytorna bryter fint mot de söta krukorna i terrakotta. Växten kan inte klättra själv utan skotten måste bindas eller lindas runt ställningen. Placera växten ljust, men inte i stark sol.

Hittar du inte den ställning som du har tänkt dig, kan du alltid forma till en själv med hjälp av kraftig ståltråd. Välj då gärna glödgad ståltråd som är lätt att böja och som håller formen bra.

Några exempel på bra, ganska snabbväxande, klängväxter är murgröna, dvärgcissus och lyktranka.

Det sägs att det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli, och det är något som stämmer när det gäller klängväxter. Köp gärna plantorna när de är små och låt dem forma sig i den takt de växer runt ställningen.

Har du bråttom, kan du naturligtvis köpa äldre plantor med långa rankor. Ta det varligt och lirka försiktigt de långa rankorna i mjuka böjar runt ställningen.

Duscha klängväxterna regelbundet då klarar de den torra inomhusluften på vintern bättre. Plocka bort eventuellt torra blad och hjälp rankorna att slingra sig runt ställningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar