Höstanemon – den vackra sensommarblomman

När de flesta av trädgårdens blommor har vissnat, så slår höstanemonen ut. Här är allt du behöver veta om den blommande perennen.

höstanemon

Förläng säsongen i rabatten med rosa, vita eller röda höstanemoner. Oavsett om du odlar i pallkrage, rabatt eller i kruka så är det fint att förlänga växtperioden med blomster. Höstanemonen är dessutom lättskött när den väl har etablerat sig. Låt den gärna stå orörd i ett par år. Låter du bli att klippa ner den kan den klara sig långt in på hösten utan att frysa. 

Buskig perenn som blommar länge

Det finns olika sorters höstanemoner och gemensamt för dem alla är att de har ett frodigt bladverk och vackra blommor som passar perfekt för höstplanteringen. När de flesta av trädgårdens andra växter har blommat färdigt, så slår höstanemonen ut. Blomningstiden sträcker sig sedan långt in i oktober. 

Vanligtvis har den sensommarblommande perennen små rosa blommor – ofta enkla blommor, men det förekommer även sorter med dubbla, fylligare blommor. Har du i övrigt mycket färg i trädgården kan du med fördel bryta av med en höstanemon med vita blommor. 

höstanemon

Stjälken är lång och de frodiga bladverken gör att perennen passar bra på en plats där de får breda ut sig, och får då en buskliknande känsla. Eftersom höstanemonen blir uppemot en meter hög passar den perfekt att klippa av och sätta i vas inomhus. Gör en bukett med endast höstanemon eller mixa perennen med gladiolus eller krysantemum som också blommar på hösten.

Den långa stjälken gör också att blomman passar perfekt intill husfasaden. Framför höstanemonen kan man sedan plantera lägre blommor för att få till dynamik i rabatten. 

Läs också: Höstblommor för din trädgård

Rikligt med vatten och halvskugga

Under sommaren behöver höstanemonen rikligt med vatten. Den trivs som bäst i halvskugga, där solen lyser delar av dagen. Jorden ska vara väldränerad och fuktig. Den trivs också bra i jord som innehåller sand. Tillsätter du näring vid vattning så ökar chansen för en välmående och frodig sensommarblomma, och står perennen dessutom i solen stora delar av dagen så blir blomningen intensiv. 

Sätt höstanemon tidigt på säsongen

Även om höstanemonen blommar på hösten så kan du med fördel sätta den tidigt på säsongen. Det går bra att plantera din perenn redan i maj eller juni. Eftersom höstanemonen har en förmåga att breda ut sig så passar den bra i till exempel en slänt för att binda jorden och få den och andra växter och buskar att frodas på det sluttande underlaget. 

Ju tidigare på säsongen du sätter din höstanemon desto större chans finns det att den övervintrar, och det är det som är det trevliga med den här sensommarblomman. Den är tålig och har förmåga att komma tillbaka säsong efter säsong. 

Läs också: 3 höstliga favoriter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar