Hösten bästa tid för plantering

Hösten är en utmärkt tid för plantering. Det är till och med den bästa tiden för plantering av lövfällande växter enligt experterna.


Varm mark och sval luft gör hösten till en utmärkt tid för plantering. Det är till och med den bästa tiden för plantering av lövfällande växter enligt experterna. Och det går utmärkt att plantera så länge marken var man än bor i landet.

Det är glest bland besökarna på växthusen så här års. Annat är det i maj då rusning råder och parkeringen vid växthuset är fyllda intill bristningsgränsen.

Undvik detta och var ett steg före – gör dina planerade växtinvesteringar redan nu. Det finns många fördelar att hämta genom att köpa och plantera växterna nu i höst.

Det är lugnare på plantskolorna. Personalen har mer tid att hjälpa till. Plantan är uppvuxen och kanske till och med blommar till skillnaden mot de små exemplar du får om du handlar i vår. Och främst – höstplantering ger det bästa resultat.

Hösten är den bästa tiden att plantera lövfällande växter, säger Charlotta Lidström, hortonom på Brunnsviken trädgård. Det gäller hela landet. Så länge jorden är mjuk och går att gräva i så går det utmärkt att plantera buskar, träd och perenner.

Fördelar med höstplantering

Fördelarna med höstplanering är många förklarar Johan Orre som också arbetar som hortonom vid Brunnsvikens trädgård.

Plantan hinner rota sig innan vintern. Med undantag – sätter man plantan strax före det blir tjäle i jorden måste plantan behandlas som nyplanterad på våren.

– Man kan visserligen kompensera detta genom att skugga växten under vårvintern när solen åter börjar bli stark i mitten/slutet av februari, säger Johan Orre. Vattna gärna lite extra också.

– Man skulle till och med kunna säga att ju senare desto bättre, säger Charlotta Lidström. Från mitten av september tills tjälen går i marken är den allra bästa tiden. För barrotade växter, t ex häckplantor är det ännu senare. Här är det bäst att börja i mitten av oktober.

– För bra plantering handlar inte bara om att jorden ska vara mjuk, det mesta beror på var växten befinner sig i utvecklingen, säger Johan Orre.

När växtkraften avtagit och den börjat tappa lite blad – då är det bra tid att plantera. För nu kan den ägna all kraft åt att utveckla rotsystemet. Det är fördelen med höstplantering. På våren lurar ljus och värme den nyplanterade växten att lägga kraften på att skjuta nya skott upp mot solen istället för att satsa på att bygga upp ett ordentligt rotsystem. Men på hösten finns ingen konkurrens – nu kan växten i lugn och ro ägna all energi på att växa under jord. På så sätt har den byggt upp en rejäl rotsystem så till nästa vår kan den växa sig allt större ovan jord.

Undvik dock att plantera vintergröna växter på senhösten. Detta därför att dessa växter dricker/avdunstar vatten via bladen hela vintern och därför inte klarar av en sen plantering. Har de inte hunnit rota sig kan de torka ut eftersom de inte klarar av att kompensera avdunstningen med vatten från jorden.

Flytta och dela växterna nu

Annat som är bra att göra på hösten i trädgården är flytta och dela på perenner och flytta lövfällande växter. Gör detta så sent som möjligt. Ännu dricker växterna vatten, åtminstone i de mellersta delarna av Sverige och då har de svårt att klar av en omplantering i september.
Passa gärna på att plantera höstblommande perenner. De är extra kul att stoppa färdiga växter i jorden. På en eftermiddag kan du få en härlig rabatt med missflox, höstaster och bolltistel.

– Även om växten snabbt tappar bland ska man inte oroa sig – det är under marken det händer saker, säger Johan Orre.

Detta är extra bra att plantera på hösten

Pioner – som går att flytta men vänta tills plantan är några år och gör de då på senhösten.
 

Häckväxter – plantera så sent som möjligt om de är barrotade. Det går numera också att få tag på krukodlade häckväxter. Priset är något högre per planta men å andar sidan spar man minst ett år.

Fruktträd, Perenner – i synnerhet höstblommande går ofta att få tag fina exemplar av på hösten. Likaså clematis som kan vara lite lättare att få tag på extra fina exemplar så här års.

Och glöm inte lökväxterna – de ska ner i marken snarast!

Prydnadsgräs – finns bättre urval i butikerna på hösten.

Två planteringstips för bästa resultat

1. Gräv en stor grop. För en ros 0,5 x 0,5 m i diameter i omkrets och lika djup. Ett litet hål gör att förutsättningarna för att din planta ska växa sig stark och fin är mycket mindre. Ett ordentligt förarbete ger frodigare växter snabbare!

2. Jordförbättra. Blanda upp den befintliga jorden med minst en halv säck kogödsel eller planteringsjord. Växten blir gladare och större snabbare av en lucker fin jord som den kan sticka sina rötter igenom. Hård lerjord gör att det tar längre tid för växten att utveckla rotsystemet och utan ett gott rossystem ingen glad växt på ytan heller. Obs! Använd inte konstgöd

Bild Blomsterfrämjandet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar