Augusti och september är en gyllene tid i trädgården. Nu får jag en kick, fylld av glädje över den nya blomstertid, som kommer! Så har det varit ända sedan jag blev bekant med det levnadsglada gäng av blommor, som har sin stora skönhetsperiod nu. Tack vare dem så känns det som om sommaren nästan aldrig tar slut – och snart kommer igen.
Hopp och glädje
Det är något alldeles speciellt med de här blommorna. Deras mustigt mättade nyanser framhävs och värms upp av den lågt stående solens milda sken. Det gör att gula och orange nyanser på blommor verkar hoppingivande på oss människor. I färgpsykologin symboliserar gult ljuset. Gula blommor sopar undan sentimentala tankar om att sommaren är slut – och lovar att det kommer en ny! Orange är glädjens färg, som vitaliserar intellektet och motverkar depression. En perfekt färg när vi går mot vinter!
De sena perennerna är även värdefulla därför att de blommar i många veckor, en del ända tills frosten kommer. De är lättodlade, i allmänhet mycket långlivade och härdiga över nästan hela Sverige. När de fått några år på nacken har de utvecklats till stora härliga ruggar, som bjuder på ett överflöd av mycket hållbara blommor, som också är perfekta till snitt. En enda planta av en pampig sort, t ex höstsolros eller gullboll, räcker för att få en härlig effekt, om man har ont om plats. En hel höstrabatt i gyllene toner syns på långt håll. Vad du än hittar på så kommer du att bli glad över att du har införlivat de här ”guldklimparna” i din täppa – de kommer att förgylla den i många år.
Hybrid-dagliljor
Hemerocallis Hybrida-gruppen, tillhör morgondagens trädgårdsstjärnor. De är mycket värdefulla perenner, och det dyker ständigt upp nya spännande sorter med ibland flera månaders blomningstid. Utmärkande för blommorna är att de är mycket större än gammaldags dagliljor, ibland fyllda och ibland med krusiga kronblad. Växtsättet är elegant med smala, graciöst hängande blad, vilket gör dagliljor till fina kantväxter. Höjd 60-100 cm beroende på sort. Vill ha fuktig och näringsrik växtplats i sol eller lätt skugga. Den vackra sorten ’Frans Hals’ passar perfekt så här års med sina gula blommor med orange band.

Höstrudbeckia,
Rudbeckia laciniata är en elegant ”höjdare”, som bildar stora bestånd som kan bli 1,5-2 meter höga. De nästan ”självlysande” gula blommorna är raffinerade mot en mörk bakgrund, t ex en brunsvart vägg. Anspråkslös och lättodlad i vanlig rabattjord i sol-halvskugga. Släktingen gullboll, Rudbeckia laciniata, var en av mormors kära solblommor, och lever kvar i många gamla täppor. De rankiga stjälkarna kan bli två meter höga och kastar sig som fullvuxna vildsint ut över omgivningen. Placera därför gullbollen där du enkelt kan ge den ett ordentligt stöd. Gör det i tid! Mycket levnadsglad – sprider sig snabbt. Den överdådiga solgula blomningen är oemotståndlig mot klarblå himmel. Trivs i fuktighetshållande trädgårdsjord, törstig vid torka.


Liljor, Lilium:
Det finns några gyllene praktsorter i Regale-gruppen, som man inte vill vara utan om man en gång sett dem, och framförallt upplevt deras doft. Dit hör kejsarliljorna ”African Queen”, aprikos, och gyllengula ”Golden Splendour” och den gula kungsliljan ”Royal Gold”. Den gamla folkkära tigerliljan, Lilium lancifolium, har lysande apelsinröda turbanformade blommor med svarta prickar. En av de härdigaste och mest lättodlade liljorna, som självsår sig med de bulbiller, som bildas i bladvecken. Det finns också lättodlade orientaliska hybrider i brinnande nyanser.
Ett fint sällskap till liljorna är sydstormhatten, Aconitum lycoctonum ssp neapolitanum, som har elegant bågböjda 1.5 meter långa grenar översållade med små limegula ”munkhättor” , som stormhattsblommorna kallades i folkmun i gamla tider. Sydstormhatt kan fyndas hos specialister. Obs: alla stormhattar är mycket giftiga.

Tigerliljan bjuder på massor med prickiga apelsinröda blommor på höga stjälkar.
Solrosorna
En annan pärla bland perenna solrosor är ”citronsolros”, Helianthus x laetiflorus ’Lemon Queen’, som blommar från augusti tills frosten kommer. Plantan har ett vackert buskigt växtsätt, stjälkarna är stadiga och ca 1,7 meter höga. Plantan breder snabbt ut sig, vilket gör att man efter några år kan dela den och få material till en hel blomsterhäck. Effektfullt och ombonat t ex runt en sittplats, där man trivs vid den här tiden.
Trädgårdssolbrud
Helenium Autumnale-gruppen, tillhör de mest rikblommande perenner som finns. En enda planta lyser i hela trädgården. Det finns flera sorter med blomkorgar i koppar-brons-gult. Tre av de finaste är ’Moerheim Beauty’, roströd, ’Rubinzwerg’, mörkt rost-rubinröd och ’The Bishop, gul. De blir meterhöga i fuktig, näringsrik jord i sol-halvskugga.


Engelska rosor
De så kallade Austin-rosorna, Moderna buskros-gruppen, blir kronan på verket i den flammande höstrabatten. Bland dem finns sorter i underbara soluppgångsnyanser: ’Abraham Darby” i gyllene och aprikos toner, ’Charles Austin’ i laxgult, ’Crown Prinsess Margareta’ i varma aprikos-persikonyanser och ’Graham Thomas’ varmt gyllengul. Alla remonterar och doftar underbart. Härdiga till zon 3-4, men kan längre norrut odlas i en stor kruka, som placeras på strategisk plats vid matchande perenner, och vinterförvaras frostfritt.


Kinesisk vippvallmo
Macleaya microcarpa ’Coral Plume’, är en fantastisk perenn som bakgrundsväxt med två meter höga stjälkar med vackert designade blad, skiftande i grågrönt och rost, och små brunrosa blommor i vippor. Lättodlad i bra trädgårdsjordar i sol-halvskugga. Vippvallmon sprider sig med långa utlöpare, och måste hållas efter.

Gullris
Solidago Canadensis-gruppen, är en annan perenn med stor aptit på livet. Bestånden kan med åren bli enorma. Som bakgrund i en rabatt är de idealiska med sina höga stadiga stjälkar som på toppen kröns av mjukt fluffiga hängande blomvippor. Det finns sorter i månskens- och guldgult. Gullris älskas av bin och fjärilar och är mycket lättodlad i sol i de flesta jordtyper.

De stora i mitten och t v är gullsolros. I buketten finns också ettåriga solrosor, ringblommor och ölandstok.
Plantera dem nu!
För liljor är mitten av augusti-september bästa planteringstid. De vill ha ”huvudet” i solen och ”fötterna” i skuggan – sätt någon halvhög perenn framför, som skuggar rotsystemet. Viktigt: läget ska vara väldränerat. Bottna gärna gropen med grus eller småsten. Löken ska sättas djupt, ca 15-20 cm under marknivån. Mullrik jord – blanda in mycket kompost.
Krukodlade perenner och rosor står oftast i blom i plantbutikerna så här års, vilket gör att man ser blommorna i verkligheten och kan välja färger efter smak. Naturens eget skönhetsmedel, den milda sensommardaggen, ger plantorna en stimulerande morgondusch och hjälper dem att rota sig. Glöm för den skull inte att vattna om det är varmt.
Sänk ner krukorna i en hink med ljummet vattnen medan du gör i ordning jorden. Försök hålla jordklumpen intakt när du tar bort krukan. Använd aldrig konstgödsel den här tiden, men blanda gärna ner kogödsel och brunnen kompost i planteringsjorden.