Jasmin – den väldoftande krukväxten!

Parfymblomman jasmin är en lättskött krukväxt som får hemmet att dofta underbart! Så här lyckas du!

Jasmin, Jasminum, är ett växtsläkte med omkring 200 arter varav de flesta har sitt ursprung i Afrika, Asien och Australien. Många av dem har blommor som doftar väldigt gott och som bland annat används i parfymer och för att smaksätta te. Blommorna är oftast vita men kan också vara gula, rosa eller svagt röda. 

Förväxlas med schersmin 

Jasmin förväxlas ofta med trädgårdsbusken schersmin, Philadelphus, som också har doftande vita blommor, men de är inte släkt med varandra även om namnen är väldigt lika. 

För hem och trädgård

En av jasminarterna, vinterjasmin, går bra att odla som trädgårdsväxt i södra Sverige, men annars är det som krukväxter de odlas här i Sverige. Jasmin brukar finnas att köpa på våren, då de första blommorna börjar slå ut. De är spännande och lite annorlunda växter att ha hemma, eftersom de både klättrar och doftar gott. Bladverket är grönt och glänsande och kan bli ganska stort och yvigt. 

Fragrant white flowering jasmine in garden

Skötselråd

Jasmin vill stå ljust men inte i stark sol. Har du den som krukväxt kan den stå inomhus året om men det går också bra att flytta ut krukan under sommaren. Var försiktig i början när du flyttar ut din jasmin, och ställ den skyddat så att bladen inte bränns. 

Ge den rikligt med vatten och näring under sommaren. Under vintern vattnar du mindre och undviker att gödsla, men låt den inte torka ut, det kan få den kan tappa bladen. Plantera om efter blomningen på hösten eller tidigt på våren. Efter blomningen kan du också beskära de längsta grenarna. 

Här är 5 spännande jasminer!

Common Jasmine Or Jasminum Officinale Plant With Flowers And Buds

1. Parfymjasmin, Jasminum officinale

Får mängder av små vita stjärnformande blommor som har långa pipor och rosa blomknoppar. Kan klara sig i ett frostfritt uterum om vintern. Blommar som mest på sommaren men överraskar ibland med blommor under övriga delar av året. Härstammar från Kina och Iran. 

Jasmine Flowers And Buds
.

2. Vippjasmin, Jasminum polyanthum

En kinesisk art med vita blommor, och ibland rosa blomknoppar, som sitter i vippor på tunna, böjda grenar. Är snabbväxande och kan få uppemot 1,5 meter långa, slingrande grenar. Behöver stå lite svalare under några veckor under hösten, med en temperatur på mellan 5 till 15 grader, för att bilda rikligt med blomknoppar. 

yellow flowers of Jasminum mesnyi

3. Vårjasmin, Jasminum mesnyi

Blommar med halvfyllda gula blommor under sen vinter till vår. Kan odlas som en klättrare eller som en tät och rund buske om man beskär den efter blomningen. 

Jasmine Tea Flower, Arabian Jasmine, Jasminum Sambac

4. Arabisk jasmin, Jasminum sambac

Kommer från Indien och närliggande länder där den används som smaksättare av te. Har ett buskformat växtsätt, till skillnad från de andra slingrande jasminarterna, och lite större, äggrunda eller lansettformade, blad. Blommorna är vita och sitter i klasar om tre eller fler. Kan bli upp till 2 meter hög och klarar av högre temperaturer än många andra jasminarter.

Jasminum Nudiflorum,

5. Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum

En vacker gulblommande klätterväxt för landets södra delar som passar bra att växa mot en spaljé. Under milda vintrar kan den blomma från december till april på bar kvist. Har gröna, fyrkantiga grenar och små blad och blir upp till 3 meter hög. Denna kinesiska växt passar för växtzon 1 eller 2 i Sverige, på en varm och skyddad växtplats. Trivs i soliga lägen men inte rena söderlägen. 

Läs också: Änglatrumpet – bästa tipsen för den väldoftande giganten


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar