Just nu i trädgården april

Just nu i trädgården april. Här presenterar vi april månads trädgårdsblommor. 


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

Matta av krokus i gräsmattan.

Vår – och dags för sådd

Vårsolen har väckt de första vårblommorna, i alla fall i syd- och mellan- sverige. Krokusar och andra tidigare vårlökar pryder såväl gräsmatta som rabatt. Likaså blommar de ljuvligt doftande luktviolerna. Våren är en utmärkt tid för plantering. Nu är det dags att förverkliga trädgårds-drömmarna från vinterns planering i soffhörnan.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

Så sommarrudbeckia nu så kan du njuta av blomning under sen-sommaren och långt in på hösten.

Förkultivera inne

Förkultivera sommarblommor med kortare kulturtid. I april är solen tillräckligt stark för att man ska kunna ha sina odlingar på fönsterbrädan utan extra växtbelysning. Var generös med plantor och fyll tomrummen i rabatterna med sommarblommor. De kommer att stå för blomsterprakten under sensommar och höst. Följande kan sås nu:
Lejongap, blåsalvia, petunia, prydnadskål, tagetes, blomstertobak, zinnia, rävsvans, sommardahlia, sommarmalva, sommar-aster och sommarrudbeckia.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården.

När perennerna börjar titta upp är det dags att plocka bort fjolårets vissna blad.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Just nu i trädgården. Rabarbern ligger i startgroparna.

Vårstäda trädgården

Nu är det dags att klippa ner fjolårets vissna perenner. Smula gärna ner klippet på plats, det ser lite skräpigt ut, men bryts snabbt ner och blir näring för växterna, det ger också ett skydd mot sen nattfrost. Ta gärna bort täckningen runt lökväxterna, så att de kan ta sig upp ordentligt. Vänta däremot med vintergröna växter. Inte förrän marken är tjälfri kan rötterna börja suga upp vatten. Tar man bort täckningen för tidigt torkar växten. Ta bort de äldsta grenarna från vinbärsbuskarna, liksom fjolårets torra hallonskott, de som gav frukt förra året. Vårstädningen brukar ge stora högar av kvistar och annat rens. Passa på att bära iväg riset och lägga det på närmaste majbrasa, i god tid innan valborg.

Plocka ogräset

Rensa bort ogräs så snart det börjar titta fram. Om du rensar tidigt, innan fröogräset hunnit gå i frö, spar du mycket arbete. Men ta inte bort allt ogräs. Låt gärna nässlorna vara kvar i ett hörn i trädgården. Inget är så gott som vårens första nässelsoppa. Dessutom är nässlorna uppskattade av dagfjärilar eftersom de är utmärkta barnkammare för ägg och larver.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar