Vårblommor i trädgården

I början av månaden blommar de tidigaste vårlökarna men längre in i månaden tittar allt fler vårlökar fram. Nu kan du på allvar börja förbereda sommarens blomsterfröjd.


Frosttåligt arrangemang med bland annat murgröna och tusenskönor.

Gör fint i krukorna ute

Nu är man otålig. Ett sätt att tjuvstarta våren är att plantera frosttåliga växter i krukor utomhus. Det är inte bara penséer som tål att stå ute så här års. Tusensköna, förgätmigej, olika vivor, julros och ranunkler är tuffare än man kan tro, likaså många kryddväxter. Och så olika lökväxter förstås som finns att köpa färdigdrivna i kruka. Gröna växter som kan användas är taklök och murgröna. Någon minusgrad brukar de flesta klara, bara det inte går för långt under nollstrecket. Kolla väderleksrapporten varje dag för säkerhets skull. Blir natten kall är det alltid säkrast att slänga över en handduk eller ta in växterna över natten.

Strama och ståtliga är Tulipa Kaufmanniana-gruppen ’Stresa’.

Städa i trädgården

När perenner börjar skjuta på allvar är det dags att städa i trädgården. Klipp ner fjolårets vissa växter till en bit över de nya skotten. Klipper man längre ner kan man lätt skada årets nya skott. Passa på nu när man kan lägga riset, både från perenner och beskärning, på majbrasan. Du har fram till valborgsmässoafton på dig. Kom ihåg att inte elda någon lövhög utan att först ha flyttat på den. På så sätt kan du försäkra dig om att det inte finns någon igelkott som sover därinne.

Fåglarna börjar leta bostad. Har du inte fått upp holkarna än är det hög tid nu. Gamla holkar ska rengöras innan nya hyresgäster dyker upp. Vänta inte för länge. Många mesar börjar leta bostad redan i april.

Dela perenner

Passa på att dela perenner i samband med vårstädningen. Dela de som blivit för stora och täta eller de som börjar dö längst in. Plantera sedan ut de olika plantorna över ett större område som sedan får växa ihop. Perenner är alltid vackrast om de står många av samma tillsammans i större fält. Håll samtidigt koll på spirande rotogräs i rabatterna. De är lättare att ta upp dem nu innan de vuxit för mycket och jorden fortfarande är porös och lättarbetad

Dela perenner som blivit stora. Kanske kan du byta sorter med grannen?

Börja så ute och inne

Växter som lök, rödbetor, dill och persilja gror långsamt och kan sås redan nu. De tål en och annan kall natt. Skydda gärna sådden med fiberduk som buffrar lite av värmen nattetid. Ännu säkrare är att så i en kallbänk. Andra grönsaker och sommarblommor förkultiveras inomhus för snabbare start på säsongen.

Redan nu är det dags att börja fröså persiljan inomhus.

Vårstarta med kvistar

Tjuvstarta våren genom att driva kvistar från buskar och träd. Prova med fruktträd. Särskilt körsbär blir vackert, men också forsythian som blommar på bar kvist. Det kan också vara fint att bara låta påskriset få små musöron till löv. Det blir en så fin och skir vårgrönska i vasen. För att inte blomknopparna ska torka i inomhusluften kan man ge dem en daglig dusch med blomspruta.

Att driva kvistar inomhus blir alltid mycket vackert – särskilt från fruktträd.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar