De små fröplantorna som man tycker står och stampar länge ger nu äntligen utdelning. Kanske finns det mer grönsaker och bär än du förmår tillreda, men som vänner eller grannar blir glada för och gärna skördar själva?

Skörda bär och grönsaker
Bär mognar och många grönsaker är stora nog att skördas. Passa på att njuta av trädgårdens läckerheter. Plocka också bär för att frysa in för att ta fram vid behov. Det blir som att spara en bit av sommaren.

Höstgödsla inför vintern
Efter midsommar ska man inte ge träd, buskar och perenner kvävehaltig gödsel (NPK). Däremot kan man ge dem särskild höstgödsel som bara innehåller fosfor och kalium (PK). Det hjälper dem att mogna av och förbereda sig inför vintern. Däremot behöver ettåriga växter NPK-gödsel hela säsongen för att vara fina ända till frosten sätter stopp för dem.
Plantera fjärilsväxter till nästa år
Ett bra sätt att locka fjärilar till trädgården är att plantera rikligt med nektarrika blommande växter. Många fjärilsväxter doftar så man får en väldoftande trädgård på köpet. Ha gärna ett grunt fågelbad så fjärilar och bin kan sitta och dricka på badkanten. Växter som är riktiga fjärilsmagneter är fjärilsbusken så klart (Buddleja), men också kärleksört (Sedum spectabile), röd solhatt, (Echinacea purpurea), lavendel (Lavandula angustifolia), rosenflockel (Eupatorium purpureum), bolltistel (Echinops ritro) men också andra tistlar. De flesta kryddväxter lockar också fjärilar när de blommar.

Dela med dig av perennerna
Nu på sensommaren är det inte lika torrt längre. Passa på att dela vårblommande perenner. Sprid ut de små plantorna så de tillsammans bildar ett större fält. Samtidigt får du plantor så du kan byta plantor med dina trädgårdsvänner. Visst kan man dela höstblommande perenner fast det är bättre att göra det på våren så man inte stör blomningen. Skörda också eget frö. Låt dem torka först innan de läggs i fröpåsar. En trevlig liten ”gå bort-present”.
Nyttiga grodor
Nu på sensommaren förvandlas alla grodlarver till vuxna grodor i miniatyr. På fuktiga ställen, vid dammar och sjöstränder, formligen vimlar det av smågrodor. Var rädd om dem och se dem som en stab av hjälpredor i trädgården. De är ständigt hungriga och äter allt som rör sig och går in i munnen. Sniglar slinker också ner i deras magar. Bästa tänkbara biologiska bekämpning.
Skörda kryddor
Njut av sommarens kryddor i maten. Att brygga te på några repade myntablad är det enklaste och bland det godaste man kan dricka. Spara också till i vinter. Skörda dem en solig och fin dag, innan solen står som högst. Då är de som bäst. Plocka dem i små buketter som hängs upp och ner för att torka. Man kan också strö ut dem i botten på en gles korg.
Så tvååringar
Om man sår tvååriga växter nu kan man njuta av deras blomning nästa sommar. I år får de bara en liten bladrosett som övervintrar. Nästa sommar blommar den för att fröså sig och sedan dö. Tvååringar som är ett måste i trädgården är: Fingerborgsblomma, kungsljus, silversalvia, mariatistel och muskatellsalvia.
Analysera din jord
Om man är osäker på vilken typ av jord man har, dess näringsinnehåll och förutsättningar är det bra att göra en jordanalys. Det finns flera analyslaboratorier på olika håll i landet. Det brukar kosta runt 400 kr och då får man reda på vilken jordart det är men också mullhalt, pH-värde och de viktigaste näringsämnena. Ibland får man också tips på hur man kan förbättra jorden.