Just nu i trädgården – augusti

Många av trädgårdens ståtligaste perenner blommar först nu, även om de varit på väg under hela säsongen med ett vackert bladverk. Likaså är grönsakslandet som frodigast.


De små fröplantorna som man tycker står och stampar länge ger nu äntligen utdelning. Kanske finns det mer grönsaker och bär än du förmår tillreda, men som vänner eller grannar blir glada för och gärna skördar själva?

Röd solhatt, Echinacaea purpurea ’Magnus’, är en av sensommarens mest användbara perenner.

Skörda bär och grönsaker

Bär mognar och många grönsaker är stora nog att skördas. Passa på att njuta av trädgårdens läckerheter. Plocka också bär för att frysa in för att ta fram vid behov. Det blir som att spara en bit av sommaren.

Röda vinbär ger stora skördar, så de räcker till mer än saft.

Höstgödsla inför vintern

Efter midsommar ska man inte ge träd, buskar och perenner kvävehaltig gödsel (NPK). Däremot kan man ge dem särskild höstgödsel som bara innehåller fosfor och kalium (PK). Det hjälper dem att mogna av och förbereda sig inför vintern. Däremot behöver ettåriga växter NPK-gödsel hela säsongen för att vara fina ända till frosten sätter stopp för dem.

Plantera fjärilsväxter till nästa år

Ett bra sätt att locka fjärilar till trädgården är att plantera rikligt med nektarrika blommande växter. Många fjärilsväxter doftar så man får en väldoftande trädgård på köpet. Ha gärna ett grunt fågelbad så fjärilar och bin kan sitta och dricka på badkanten. Växter som är riktiga fjärilsmagneter är fjärilsbusken så klart (Buddleja), men också kärleksört (Sedum spectabile), röd solhatt, (Echinacea purpurea), lavendel (Lavandula angustifolia), rosenflockel (Eupatorium purpureum), bolltistel (Echinops ritro) men också andra tistlar. De flesta kryddväxter lockar också fjärilar när de blommar.

En amiralfjäril suger nektar på en dahlia. Den pampiga rosenflockeln, Eupatorium purpureum, som blommar under sensommar och höst, är en riktig fjärilsmagnet.

Dela med dig av perennerna

Nu på sensommaren är det inte lika torrt längre. Passa på att dela vårblommande perenner. Sprid ut de små plantorna så de tillsammans bildar ett större fält. Samtidigt får du plantor så du kan byta plantor med dina trädgårdsvänner. Visst kan man dela höstblommande perenner fast det är bättre att göra det på våren så man inte stör blomningen. Skörda också eget frö. Låt dem torka först innan de läggs i fröpåsar. En trevlig liten ”gå bort-present”.

Nyttiga grodor

Nu på sensommaren förvandlas alla grodlarver till vuxna grodor i miniatyr. På fuktiga ställen, vid dammar och sjöstränder, formligen vimlar det av smågrodor. Var rädd om dem och se dem som en stab av hjälpredor i trädgården. De är ständigt hungriga och äter allt som rör sig och går in i munnen. Sniglar slinker också ner i deras magar. Bästa tänkbara biologiska bekämpning.

Skörda kryddor

Njut av sommarens kryddor i maten. Att brygga te på några repade myntablad är det enklaste och bland det godaste man kan dricka. Spara också till i vinter. Skörda dem en solig och fin dag, innan solen står som högst. Då är de som bäst. Plocka dem i små buketter som hängs upp och ner för att torka. Man kan också strö ut dem i botten på en gles korg.

Så tvååringar

Om man sår tvååriga växter nu kan man njuta av deras blomning nästa sommar. I år får de bara en liten bladrosett som övervintrar. Nästa sommar blommar den för att fröså sig och sedan dö. Tvååringar som är ett måste i trädgården är: Fingerborgsblomma, kungsljus, silversalvia, mariatistel och muskatellsalvia.

Analysera din jord

Om man är osäker på vilken typ av jord man har, dess näringsinnehåll och förutsättningar är det bra att göra en jordanalys. Det finns flera analyslaboratorier på olika håll i landet. Det brukar kosta runt 400 kr och då får man reda på vilken jordart det är men också mullhalt, pH-värde och de viktigaste näringsämnena. Ibland får man också tips på hur man kan förbättra jorden.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar