Just nu i trädgården januari -07

Nu har ljuset vänt och vi går mot ljusare tider. Men än dröjer det ett par månader innan ljuset är tillräckligt starkt utomhus för att växterna på fönsterbrädan ska må bra.


Nu går växterna på sparlåga. Att de skulle ha mått dåligt av julgranen är överdrivet. De granar vi tar in till jul har legat så pass länge att de inte längre ger ifrån sig så mycket etylen, den gas som får växter att vissna. Trots att det nyss varit jul är det redan dags att beställa de första frökatalogerna från olika fröfirmor som har postorderförsäljning. Det är också dags att så de första fröerna, de med allra längst utvecklingstid.

Njut av vårens budbärare


Inget är så fräscht som ett fång vita tulpaner.

Redan i början av månaden finns många olika vårlökar att köpa. Enklast är att bara sätta ett fång tulpaner i en vas, kanske uppblandat med andra vårblommor. Man kan också köpa färdigdrivna lökar i kruka som sätts i en fin ytterkruka. Det kan också vara fint att köpa flera olika vårlökar och samplantera den i ett större planteringskärl och sedan täcka jorden med mossa. Det viktiga är inte hur stort arrangemanget är utan att man sätter det på en plats där man kan njuta av det, gärna på riktigt nära håll. Jag tror vi behöver blommor för att må bra.

Julblommor efter jul

Amaryllis med två blomstänglar som har stått i rabatten hela sommaren.

Röda julblommor kan upplevas lite passé nu i januari. De vita blommorna känns däremot lika fina nu. Azalean kan stå länge bara den står tillräckligt svalt och inte har för torr luft. Jorden bör också hålla en jämn fuktighet. När amaryllislökarna blommat över sköts de som vanliga krukväxter. Vattna dem gärna med näringslösning så löken kan lagra upp näring inför kommande viloperiod. Till sommaren mår den bra av att planteras ut direkt i rabatten. Ta sedan in den innan första nattfrosten. Visserligen kan det vara svårt att pricka in nästa blomning till jul, men vad gör väl det. Passa också på att rädda växter som stått i julgruppen. Det kan vara murgröna men även ardisia som numera blivit en vanlig julblomma.

Titta till pelargoner och fuchsior

Dr Westerlunds blomma övervintrar i ett svalt fönster vintertid.

 

Håll ett vakande öga på de växter som sover sin törnrosasömn i garaget eller i ett annat frostfritt men svalt utrymme. Så här års behöver de inte mycket vatten, bara en liten skvätt då och då. Hur mycket vatten de behöver beror på hur varmt och hur ljust de står. I en helt avlövad växt som står svalt sker ingen fotosyntes och därför behöver den minimalt med vatten för att upprätthålla livsprocesserna.

Vårfina krukväxter efter jul

De växter vi har på fönsterbrädan har inte tillräckligt med ljus för att orka blomma, utom möjligen orkidéer som kan blomma under den mörka årstiden. Därför blir det fint att komplettera fönstret med vårens ”primörer”, de där första vårlika krukväxterna i butikerna. Fönstervivan (Primula obconica) har en härlig vårfräschör. Dessutom blommar den mycket länge. Den får ständigt nya blomstänglar bara den inte får torka ut.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar