Just nu i trädgården – Juli

Juli är den riktiga sommarmånaden. Ofta brukar inte sommarvärmen sätta in förrän nu. Försommarblomningens praktfulla blomning börjar lida mot sitt slut.

Sensommarens pampiga perenner har inte kommit igång ännu utan står fortfarande i startgroparna. Däremot är juli rosornas stora månad. Många rosor blommar som bäst nu, andra är remonterande och kommer att fortsätta blomma ända fram till nattfrosten sätter stopp för dem.


Rosen ’Raubritter’ blommar med små rundade blommor. Visserligen doftar de inte så mycket men den rikliga blomningen och blommans fina form gör den oemotståndlig.

Ta hand om blommorna

Om man klipper tillbaka överblommade perenner brukar de svara med att blomma ännu en gång. Dessutom ser plantan mindre skräpig ut. Plocka också bort överblommade blommor på ettåringar i blomlådan. Då varar blomningen längre. De ettåriga växterna ska regelbundet gödslas under hela säsongen för att blomma ordentligt. Fleråriga däremot ska inte gödslas efter midsommar, särskilt inte vedartade växter. Får de kväverik näring för sent på sommaren får de svårare att övervintra.

Pyssla om rosorna

Plocka bort överblommade rosor allt eftersom. Buskarna ser både prydligare ut och blommar mer om vissna blommor tas bort. Däremot bör du låta engångsblommande buskrosor vara, i alla fall de som får dekorativa nypon till hösten. Tar man bort blommorna får man inte heller några nypon. Passa också på att plocka in rosor och njuta av dem i vas. Inne känner man doften så mycket starkare.

Plocka solvarma kryddor

Njut av färska kryddor i matlagningen. Plocka också för att torka och spara till i vinter. Kryddor bör plockas innan de gått i blom. Då är smaken bättre och de blir inte lika träiga. Man kan torka dem i små buketter som hängs upp och ner på en luftig plats inomhus. Ett annat sätt att torka dem är att bre ut dem över botten på en korg. Det finns särskilda torkställningar att köpa som består av runda, flata korgar på en ställning i flera våningar.


Salvian blir bäst om den plockas innan den går i blom.

Vattna om det behövs

Vissa somrar känns det som om det regnar oupphörligt, andra kan vara desto torrare. Om sommaren blir solig och torr glöm inte vattna odlingarna. Vattna helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen, då är avdunstningen som minst. Det allra bästa är att vattna när det regnar hur knasigt det än låter. Det bästa är nämligen att vattna ordentligt, inte småstrila, så växterna får en ordentlig rotblöta.


Håll ordning på slangen genom att rulla upp den på en slangvinda. Slangen håller längre och det blir betydligt enklare att vattna.

Sköt om odlingarna

Nu kan man börja skörda de första rädisorna. Så dem gärna i omgångar så det alltid finns lagom stora rädisor att skörda. Ogräset tar inte semester utan fortsätter att växa hela säsongen. Om man regelbundet luckrar jorden mellan växterna får fröogräs svårare att gro. Särskilt viktigt är det i grönsakslandet. Om man har för mycket ogräs stjäl de näringen från de växer vi sått.


Luckra mellan raderna. Det ser inte bara prydligt ut utan ogräset får svårare att få rotfäste.


De första rädisorna är mjälla och fina. Passa på att så en ny omgång så det finns rädisor att skörda också senare i sommar.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar