Just nu i trädgården – juni

Kanske är juni den månad då trädgården förändras mest. Det här hjälper dig att hålla koll!


Kanske är juni den månad då trädgården förändras mest. Det här hjälper dig att hålla koll!

Nu blommar väldoftande växter som syren, kaprifol och pion. Passa på att ta in dem i buketter så du kan njuta av doften på nära håll.

Under månadens gång ändrar trädgården karaktär. Från att vara så där skirt försommargrön övergår den till att få en mer mogen karaktär. Odlingarna kommer också igång ordentligt. I slutet av månaden ska det vara dags att skörda. Först upp är färskpotatis till midsommarsillen.

Gammal vit luktpion av okänd sort.

Låt växterna flytta ut

Utplanteringsväxterna får flytta ut så snart risken för nattrost är över, vilket brukar sammanfalla med skolavslutningarna en bit in i juni. Detta gäller även norra Sverige.

Pelargoner, fuchsior, rosmarin och lager som övervintrat inomhus kan också flytta ut.

Nu får pelargonerna flytta ut.

Gallra trädgårdslandet

Sår du glest slipper du en stor del av gallringen. Vissa grönsaker behöver dock inte gallras, som plocksallat och rucolasallat. Andra kan behöva en halvmeter mellan plantorna.

Kupa potatisen

Potatisen som sattes tidigare börjar komma upp. Kupa upp jorden mot blasten när den blivit 10-15 cm hög. Passa på att rensa bort ogräs samtidigt och luckra i jorden runt blasten.

Bädda under jordgubbarna

Lägg ett tjockt lager med halm eller träull under jordgubbsplantorna.Bären vilar då luftigare och soligare. Passa också på att rigga upp ett nät som skyddar mot hungriga fåglar. Kolla näten ett par gånger dagligen så ingen fågel sitter intrasslad i nätet.

Ta bort frökapslarna på påskliljorna, men inte de gulnande bladen. Bladen innehåller mycket näring som behöver gå tillbaka till löken för att den ska orka blomma också nästa vår. Om man tycker det ser fult ut kan man plantera lökarna tillsammans med sena perenner som exempelvis funkia. När löken gjort sitt och bladen är på väg att gulna tar funkian över och med sina blad skyler den de gula lökbladen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar