Utplanteringsväxter
Än är risken för nattfrost inte över, men ofta kan man plantera i krukor och blomlådor i slutet av maj. Men håll koll på temperaturen. Vid risk för kalla nätter – ta in krukorna eller täck dem med fiberduk.
Pelargonerna kan flytta ut i slutet av månaden. Här är ’Dolly Vardon’.
Dela perenner
De senblommande perennerna ser fortfarande livlösa ut. Passa på att dela dem nu innan de kommer igång att växa på allvar. Perenner gör sig nämligen bäst många tillsammans i stora sammanhängande fält. Av en planta kan man på så sätt få flera plantor och sedan sprida ut dem. De perenner som blommar tidigt kan man dela efter blomningen.
Krasseplantor i växthuset som ska planteras ut i juni.
Ta hand om odlingarna
Ta hand om frösådden och se till att jorden håller en lätt och jämn fuktighet. Om man sår i låda – täck över med fiberduk vid kyla. Pyssla om frösådden i växthuset. Än dröjer det många veckor innan det är dags att plantera ut fröplantorna.
När björklöven är stora som musöron är det dags att beskära buskrosorna. Ta bort döda eller felväxande grenar. Gödsla också planteringarna. Lägg på välbrunnen stallgödsel eller jord från komposten.
Vänta med gräsmattan
Olika vårlökar men också gullvivor och andra vårblommor trivs i gräsmattan, särskilt på ställen där gräset inte är för kraftigt. Vänta med att klippa gräsmattan tills alla vårlökarna blommat över och bladen gulnat. Då har näringen gått tillbaka i löken och de har samlat kraft inför nästa vår.
Tidiga perenner
I rabatterna blommar vårlökar och tidiga perenner. Gammaldags perenner som står i blom nu är löjtnantshjärta och gemsrot. Även många lundväxter blommar innan lövverket slår ut och skymmer solen. I lunden trivs treblad (Trillium), julros (Helleborus) och lungört (Pulmonaria).
Julros, Helleborus