Växter i trädgården under maj

Under maj månad byter trädgården skepnad och blir allt mer grön och frodig för var dag som går. Det är vårblommornas månad, där vilda växter blandas med odlade.


Njut av vårblom i lunden

Nu innan lövverket slagit ut blommar lunden som finast. De nakna grenarna gör att solljuset når ner till växterna. Det är därför många lundväxter blommar på våren. En av mina favoriter är trebladet (Trillium). Den kommer troget upp varje år och blommar med vita eller purpurfärgade blommor mot ett vackert bladverk.

Treblad (Trillium grandiflorum) med vita blommor.

Vårblommande klematis ger tidig blomprakt. Både alpklematis (Clematis alpina) och sibirisk klematis (Clematis alpina ssp. sibirica) blommar redan nu och en bit in i juni. De finns både med enkla och fyllda blommor. Efter blomningen får de dekorativa frökapslar som är fina resten av året.

Clematis alpina ssp. sibirica ’Albina Plena’ draperar ett stuprör.

Plantera perenner

Nu är en bra tid att plantera perenner. Det är lätt att falla för vårblommande perenner i plantskolan. En tidig perenn som är lätt att förälska sig i är porslinsveronikan (Veronica gentianoides). Det är svårare att frestas köpa perenner som blommar senare på säsongen. De ser mest ut som torra pinnar i krukan.

Välj sällskapsväxter

Passa på att välja sällskapväxter till vårlökarna medan lökarna står i blom. Det kan vara vackert att kombinera lökar med matchande perenner som blommar samtidigt. Tidiga perenner är lungört (Pulmonaria), ormöga (Omphalodes verna) och förgätmigej (Myosotis).

Så på friland

Nu när jorden hunnit är någorlunda varm kan man så de flesta frön som ska frösås direkt på friland. Om man är osäker kan man med hjälp av en enkel jordtermometer mäta temperaturen i jorden. Jorden bör hålla runt 10-15 grader. Däremot bör man vänta till slutet av månaden eller en bit in i juni med stora frön som bönor. Är jorden inte tillräckligt varm gror de inte utan ruttnar i stället.

Sätt lökar och knölar

Plantera sommarlökar och knölar för sensommarens lökblomning. Dit hör gladiolus, doftlilja, dahlior och andra lökar som inte är härdiga utan måste övervintrar frostfritt. När de tittar upp ur jorden är risken för nattfrost över.

Av Susanna Rosén

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar