Varma dagar kan solen värma växterna mer än vad som är nyttigt för dem. Skugga växter som är vintergröna eller som inte är fullt härdiga. Om växterna luras att börja växa nu och marken fortfarande är frusen kan de dö av torka. Städa inte heller för tidigt. Växterna behöver det värmande täcket av fjolårets vissna växtdelar. Men beskär äppelträden innan saven börjar stiga.
Förkultivera
Fortfarande är det inte tillräckligt ljust på fönsterbrädan för att frösådd och sticklingar ska växa ordentligt. Börjar du odla innan april är det bäst att ha extra belysning över växterna.
Vissa växter tar längre tid på sig. Förkultiveras de i mars hinner de bli lagom stora för utplantering när risken för nattfrost är över. Dit hör pelargoner, petunia, Bidens, paradisblomster (Cleome), påfågelsblomster (Gazania), heliotrop, narcisstobak och blomstertobak, ricin, salvia, verbena.
Sticklingar

Fuchsiasticklingar i sålåda
Vill du hoppa över fröförökningen kan du köpa sticklingar av såväl krukväxter som olika utplanteringsväxter. Det finns särskilt sticklingar av pelargoner och fuchsior att köpa. Finns det ingen butik i närheten kan man nyttja de postorderfirmor som säljer över hela landet. Den som bor nära Stockholm kan hitta sticklingar på trädgårdsmässan ”Nordiska trädgårdar” i Älvsjö som pågår 29 mars till den 1 april.
Vårtecken ute

Korg med minipenséer, fetblad och murgröna
Om våren är varm kan man redan nu börja ställa ut penséer i krukorna ute. Men ta för säkerhets skull in dem under natten. I rabatterna och i gräsmattan tittar de första vårlökarna upp lite försiktigt. Både snödroppar, vintergäck och våriris hör till vårens första budbärare. Njut av dem!

Ta in våren
Bukett av pärlhyacinter

Börja våren inomhus med att göra vårfina arrangemang av vårlökar. Nu kan man också njuta av många papegojtulpaner som snittblomma. Fräscha upp fönstren med blommande krukväxter. Passa på att byta jord på krukväxterna och ge de som står trångt en större kruka. Ny näringsrik jord i kombination med mer ljus ute brukar göra susen.