Just nu i trädgården – november 2009

Ute i trädgården är växterna klädda i en frostad skrud.


<!– –>
 

I en del av landet har trädgården bäddats in i skyddande snö, andra delar får vänta och kan till och med bli utan. Nu känns det som mörkast ute, fast det kanske inte är så enligt almanackan. I mellandagarna när soltimmarna är få, får vi mer ombonat inomhus med tända ljus.

 

Maffig julblomma

Amaryllis, eller Hippeastrum som det vetenskapliga namnet är, hör till julens mest praktfulla blommor. För varje år finns det fler och fler sorter att välja bland – inte bara med röda utan vita, gula och rosa blomklockor. Särskilt oemotståndliga är de med flerfärgade ofta smäckra blommor som fjärilsamaryllis och spindelamaryllis. En annan läcker sort är ’Sydney’ med alldeles polkagrisrandiga kalkblad.

Naturtillgångar

Om man har en naturtomt är man rik på råvaror, framför allt om en del av den är skogstomt. Då kan man samla material till dörrkransar. Det kan vara ris från gran eller en, lingonris och nyponklädda grenar. Ta en vidja från en rak men böjlig buske och vira den som stomme. Annars finns färdiga stommar att köpa.

Blommar så här års

Nu går de flesta krukväxter på sparlåga. Bara några få blommar. Dit hör orkidéer. En venussko (Paphiopedilum) som blivit något av en klassiker är sorten ’Pinocchio’. Går man nära blir den som ett konstverk i purpur och lime. Venusskon är mycket lättskött, kanske inte lika lätt som brudorkidén, men nästan.

Väck amaryllis-lökarna

Det börjar bli dags att förbereda julens blommor. Om man vill driva egen amaryllis från lök är det dags nu. Räkna med att det tar 6-8 veckor från plantering till blomning. Vissa sorter behöver ännu längre tid, ungefär 8-10 veckor. Hur snabbt de växer beror även på hur varmt de står. För att löken ska vakna fortare kan man ställa krukan på en varm plats.

Tips:

  • Om man blandar gröna krukväxter med blommande orkidéer och olika säsongsblommor får man ett fönster som blommar också under den mörkaste årstiden.
  • Vattna krukväxterna mer sparsamt under vintern. Ju mindre ljus, desto mindre vatten behöver de. Öka vattningen först när de vaknar och börjar skjuta nya skott i vår.
  • Njut av hyacinter till advent. Sätt dem inte en och en utan gärna många tillsammans i en grupp. Täck jorden med mossa som enda dekoration.
  • Många av julens blommor vill gärna stå svalare än vad vi kan erbjuda. Dit hör azalea och cyklamen. Om man har möjlighet att ställa dem svalare under natten varar blomningen längre.
  • Julstjärna vill däremot stå i rumstemperatur.
  • Ta tillvara på tiden när trädgården vilar. Läs trädgårdsböcker, googla efter spännande växter och titta på sortimentslistor. Nu börjar tiden för drömmar, som kan bli planer för nästa sommar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar