Just nu i trädgården, nr 10/07

Nu vilar trädgården. Vinterlugnet i trädgården ger den ett stilla skimmer. Framåt advent är det dags att sätta upp julslingor i buskar och träd för att lysa upp en aning i vintermörkret. En krans blir vackert på dörren.

Julens blommor

Amaryllislökarna som sattes på drivning för ett par veckor sedan börjar sätta fart. För den som inte hunnit finns numera många färdigdrivna sorter i butikerna. Inte bara den klassiskt julröda utan också olika vitblommande, polkagrisrandiga eller fjärilsamaryllis med smäckra spindellika blommor. En annan krukväxt som numera blivit julblomma är orkidén, särskilt de med röda eller vita blommor. Om man vill att julens krukväxter ska hålla sig fina ställ dem svalt under natten. Särskilt azalea och cyklamen mår bra av en svalare placering. Att julgranen skulle skada krukväxterna är överdrivet. Det var värre förr när man gick ut och högg sin egen julgran. Idag har julgranarna legat så länge så att de inte ger ifrån sig lika mycket etylengas som nyhuggna.

Hyacinter i massor

Rar knopp till jul.

Nu till första advent är det dags för de första julblommorna. Enklast och ofta vackrast är att köpa ett antal hyacinter. Ta loss krukan och skölj av rötterna. Sätt sedan löken i hyacintglas. Gamla hyacintglas finns på loppisar och i antikaffärer. Annars finns nytillverkade glas i många modeller. Hyacinter är nästan vackrast när de är i knopp. När första omgången gått i blom kan man köpa nya, knoppiga lökar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar