Just nu i trädgården – oktober 2009

Hösten bjuder på ett vackert skådespel med starka, mustiga färger. Inte bara löven är färgstarka utan också många frukter. Snart har alla höstlöv fallit. Då är det dags att flytta in och låta trädgården vila.


De sista perennerna har inte gett upp än. Nävan ’Rozanne’ blommar ända till kylan sätter stopp.

Låt rabatterna vara

Klipp inte ner perennerna utan låt växterna stå som de är i rabatterna. Vissna blomställningar och frökapslar blir dekorativa vinterståndare, särskilt när de blir täckta av gnistrande frost. De vissna växtdelarna blir ett naturligt skydd mot kyla. Det är särskilt viktigt i de delar av landet som har barmarksfrost. I norr täcks marken av värmande snö.

Dra ner på vattningen. Växter klarar torka bättre än övervattning. På fatet står en Calandiva. Det är en höstglöd med dubbla blommor.

Minska vattningen inne

Dagsljuset falnar och krukväxterna behöver inte längre lika mycket vatten som i somras. Nu är det lätt att vattna för mycket om man inte först känner om jorden är torr. Enklast gör man det med fingret eller känna på krukans tyngd (lättast i plastkruka). Dra också ner på näringen. Om man ger pyttelite näring vid varje vattning, som någon ml per liter vatten, får växterna automatiskt mindre näring när man drar ner på vattningen.

Höstgräv lerjorden

När de sista grönsakerna är skördade i trädgårdslandet är det dags att vända jorden, i alla fall om man har en tyngre lerjord. Man sparar mycket arbete genom att vända jordkokorna nu på hösten och sedan låta kylan spränga jorden. Då är den luftigare och mer lättarbetad till våren. Har man däremot lättare jordar blir det bättre att vänta till våren med att bearbeta jorden.

En begonia i full blom blir en härlig färgklick på fönsterbrädan.

Blommigt i fönstren

De flesta krukväxter blommar när det är som ljusast ute men det finns undantag. Dit hör framför allt orkidéerna. Många arter blommar som vackrast nu, särskilt Phalaenopsis. Har man orkidéer som tittar fram bland olika bladväxter har man ett fönster som är vackert året om. Andra krukväxter som finns i blom under hösten är: begonia, gerbera, cyklamen, miniatyrrros och höstglöd.

Fler tips:

  • Har du inte fått ner vårlökarna än så går det fortfarande bra. Det kan vara lite sent för de allra minsta lökarna, som är känsliga för uttorkning, men tulpaner kan du plantera så länge det går att gräva.
  • Vintergröna växter kan behöva en ordentlig rotblöta innan de går in i vintervilan, särskilt om hösten varit torr. Då klarar de vintern bättre utan torkskador.
  • Skörda de sista äpplena om inte frosten varit framme. Baka äppelkakor och frys in eller lagra den svalt men frostfritt inför vintern.
  • Det gör inget om du inte tar hand om all frukt. Låt gärna lite fallfrukt ligga kvar. Det är uppskattat av fåglarna.
  • Ta hand om redskapen. Gör dem rena och ställ in dem i skydd undan väder och vind. Sköter man om den håller de i många år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar