Alla tomter har en skuggsida, och den är ofta ägarens förtvivlan. Det kan vara den mörka entrén mellan huset och garaget. Norrsidan om huset. En bit skogsmark eller ett förvuxet barrväxtparti som skriker efter att få piffas upp. Det här blir lätt delar av trädgården som man lämnar åt sitt öde eftersom det verkar omöjligt att få något att trivas där.





Funkia bra bas
Ta inte bara hänsyn till blomfärgen. Bladverken är intressanta, eftersom de behåller sin lyster hela säsongen. Låt gula eller vitbrokiga bladväxter bilda stommen. De bästa bladväxter som finns för skuggiga lägen är funkior (Hosta). Det finns massor med sorter, en del med bladverk helt i ljusgult, eller brokiga i gult-grönt, lime-lavendel och i vitt-grönt. Sätt sedan in växter som blommar under olika säsonger som utropstecken bakom funkiabladen. Ett graciöst vitt löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis ’Alba’, skira krolliljor, Lilium martagon, och romantiska aklejor, Aquilegia vulgaris. De kan sedan följas av ståtliga fingerborgsblommor, Digitalis purpurea, och på hösten en grupp bländvita liljor, och ett högt bestånd av silverax, Cimicifuga racemosa, vars vita blomvippor svävar som sagoféer i dunklet.
Även pioner trivs i mörkare lägen, det räcker om de får morgon- och kvällsol för att blomma bra. Använd vita luktpioner, Paeonia lactiflora, för högsommarens fägring.Vackrast bland vackra är den tidiga månskensgula svavelpionen Paeonia mlokosewitschii, som varit sällsynt men nu börjar finnas allmänt. Ett effektfullt utropstecken bildar den gula fingerborgsblomman Digitalis grandiflora som i motsats till vanliga fingerborgsblommor är perenn.

Blått och vitt i ljuv förening
Ge de gula och vita blommorna sällskap av något himmelsblått. Ingen blå perenn slår den berömda blå bergvallmon, Meconopsis betonicifolia, med sin silkesfina utstrålning i en unik turkosblå färg. Den har felaktigt rykte om sig att vara svårodlad. Ger man den rätt miljö så kan den till och med självså sig. Jorden ska vara väldränerad, kalkfattig, näringsrik och fuktighetshållande. Bergvallmon är härdig långt upp i Norrland.
Dekorera marken mellan de här skönheterna med doftande liljekonvaljer, och kaukasiatisk förgätmigej (Brunnera macrophylla). Har du turen att stöta på varianten ’Variegata’ så slå till. Med sina vitbrokiga blad mot de små lysande blå blommorna tillhör den försommarens skönaste skuggperenner.

Ge barrväxterna nytt liv
Har du uppvuxna barrväxter, t ex granar och enar, som ser dystra ut? Stamma upp dem ganska högt, minst två meter. Det verkar som en föryngringskur och släpper in ljuset till örterna på marken. Trängs de med en förvuxen bergtall? Ta bort den och sätt in en överraskning i form av en buske eller ett träd med lysande bladverk. Ett utsökt träd är japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’ med gyllenglänsande bladverk hela sommaren och orangeröd höstfärg, (zon 3). De vitbrokiga kornellerna Cornus alba ’Sibirica Variegata’ och ’Elegantissima’ ( båda zon 5) har raffinerade bladverk i grönt med vita ränder och strimmor.
På skuggsidan trivs också rhododendron, av vilken det finns många sorter med blommor i vitt och läckra pastellnyanser. På ljusare platser, där milda solstrålar då och då tittar in, får en magnolia inleda våren med sina vita och rosa klockor som lyser på bar kvist mot blå himmel. Planterar du sedan in den himmelska buskpionen, Paeonia suffruticosa, med doftande tallriksstora blommor i rosa eller vitt, så har du skapat försommarens skönaste skuggplantering!

Välkomna mossan!
Slit inte med gräsmattan i skuggiga lägen. Det är lönlöst! Välkomna istället mossan som trivs här och bildar en sammetsskimrande heltäckningsmatta. Många perenner gillar den fuktiga miljö som mossan erbjuder. Var rädd om gamla mossbelupna stubbar! De blir ett ombonat hem för små vårliga sagoblommor som vitsippor, Anemone nemorosa, hundtandliljor, Erythronium, och den undersköna lavendelblå presidentsippan, Jeffersonia dubia. Ormbunkar brukar självmant slå sig ned i multnande stubbars miljö, och då har du alldeles gratis fått en förtrollande grönska som skapar spänning på skuggsidan sommaren lång.