Lättodlat och romantiskt på trädgårdsmässan

Bitande nordanvind och snö i vägrenen till trots, våren är här! För årets stora trädgårdshändelse, Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan, är ett vårtecken så gott som något!


Drottningholms slottspark blev en av de prisbelönta idéträdgårdarna på Nordiska Trädgårdar 2011.

På Nordiska Trädgårdar frodas drömmarna! Och det tilltalande med denna mässa är att här kan drömmar för alla plånböcker förverkligas. Här finns visserligen fantastiska växthus som väcker ha-begär, liksom tekniskt avancerade åkgräsklippare ochbevattningssystem. Men en fröpåse för 12 kronor räcker långt för en trädgårdsentusiast. Inspirationen flödar – nio balkonginredningar tar stor del av den enorma mässhallen samt ett antal frodiga eller stilrena idéträdgårdar, där i år även Sveriges stora parker fått plats; Drottningholms slottspark, Wij, Rottneros och Enköping.

Lively – krukor som vattnar åt dig.

Sallad är årets kantväxt. Här i expanderbara blomlådor i balkongen ”Urban Garden” av Nina Thalinson.

Funktionellt, färdigtänkt, urbant.

Odling är inte så komplicerat som man tror. Denna känsla infinner sig snart på årets upplaga av Nordiska Trädgårdar. För numera finns verkligen verktyg och medel för alla entusiaster – och då inte bara för proffsen. Den enkla tanken bakom förra årets prisbelönta odlingskrage från Hasselfors Garden tycks nu ha blommat ut i alla möjliga former – från enklare pallkragar till hela odlingssystem där både jord, näring och instruktioner ingår. Här finns nu krukor för husväggen, stapelbara odlingskragar, odlingslådor på ben och expanderbara blomlådor. Du behöver alltså inte äga en hel åker för att förverkliga drömmen om en odling – minsta lilla låda på balkongen duger gott! Det urbana budskapet är tydligt – trädgårdsglädje är minsann inte bara förunnad oss villaägare!

Urbant med svart odlingslåda på ben från Hasselfors.

På mässan, som i år är större än någonsin med sina 400 utställare, trängs lökar, sticklingar och nya rossorter med sina berusande dofter mellan montrarna. Men bland idéträdgårdarna och många av utställarna är det enhälligt en linje som gäller: ätbart! För nu ska trädgården inte bara vara lätt att anlägga, den ska vara funktionell också. Intresset för odling har nu blivit så stort att grödorna tycks ta över – även som dekorativa inslag i rabatterna. Överallt syns salladshuvuden som kantväxt, purjolökar som tokroliga uppstickare och persilja som utfyllnadsplanta.

Gro form – tog hem priset som årets idéträdgård, med sina mobila odlingsvagnar.

I årets trendspaning pekar designern Jan Rundgren också på de många ”färdiga” produkter som nu gör det enklare att få en fin trädgård. Ett exempel är Lina Ögrens paketerade färdigtänkta perennrabatter, som består av ett ”planteringsmönster” i form av ett enkelt papper med hål, som viks ut över den tänkta platsen och anvisar var de olika blomstren placeras. Även självvattnande krukor verkar vara stort på frammarsch.

I Mari Ebersteins balkong ”Sinne för sekelskifte” ryms ”svenskt hantverk, en liten örtagård och ett grönskande rum med tid för sinnesfrid.”

Romantiskt, naturligt, lekfullt

Men alla plantor låter sig dock inte – tack och lov! – paketeras i mallar och lådor. Det är trots allt Naturen som spelar huvudrollen i våra trädgårdar. Det romantiska tar plats på mässan i form av sirliga parasoller i gjutjärn, viktorianska urnor och blommiga trädgårdskläder. Det traditionella svenska är också något som vi vurmar för ute i det gröna. I balkongmontern ”Sinne för sekelskifte” ryms gammalt traditionellt svenskt hantverk och i montern hos HLK -Hälsingland Lammkvalite – känns de svenska trädgårdsmöblerna, handsnickrade efter klassiska original från början av 1900-talet, så självklart rätt för trädgården att man undrar om konstrotting och plast någonsin ens har hänt. Samma känsla av nostalgiskt välbefinnande får man i Gro Forms monter – årets vinnare bland mässans idéträdgårdar. Denna småländska designfirma tillverkar stilrena och klassiska redskap och trädgårdsmöbler som en slåtterlie i laminerad björk och ek och träskor av albotten och skinn. Allt i en stilistisk tappning med mobila odlingsvagnar.

Romantiskt grind eller avskiljare från Garden attitude.

Nostalgisk blomstertrappa från Hälsningland lammkvalitet.

Pott-kanna Towa av Åsa Lövberg.

Och det naturliga regerar även bland produktnyheterna. Med Åsa Lövbergs nya pott-kanna Towa behöver du som trädgårdsentusiast inte gå längre än till dig själv för att finna ett välgörande näringsämne till dina raringar i rabatten. Urin blandat med vatten rekommenderas av forskare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) för miljöanpassad gödning, menar hon.

”Man tager Hvad man Hafver” – färgsprudlande odlarglädje i en av nio balkonger, skapad av Hanna Svanerud, Green Green Grass of Home.

Årets pelargon 2011: Queen of Wien – här lekfullt planterat i matchande gummistövlar.

Även det lekfulla och humoristiska får plats. I årets balkongutställning visas nio balkonger tolkade på temat ”Plats för sinnen. Tid för grönska.” Här är det odlingsglädjen som genomsyrar idéerna; att plantera i hattar, stövlar, säckar eller vad helst som finns till hands går bra. En befriande påminnelse om att naturen inte är speciellt kräsen av sig.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar