Lisas trädgårdskalender maj & juni

Vår trädgårdsexpert Lisa Winnerlid tipsar om vad du behöver göra i din trädgård i maj och juni!


Ett år blev jag trött på växtens bladverk som gulnade och såg risigt ut efter blomningen och klippte ned växten nere vid marken. Döm om min förvåning — och förtjusning — när ”hjärtat” kom tillbaka och blommade om på sensommaren!

Det är naturligt att en del tidigt blommade perenners blad vissnar efter blomningen. Klipp alltså bort skräpet! Det skadar inte plantan, och har du tur blommar den om.

Nu är vilde vännen i högform!

Aldrig lockar trädgårdens smörgåsbord harar och rådjur som när det är uppdukat med fräscha skott och saftiga blomknoppar. Så se upp med favoritväxterna! För mig har det nu i två säsonger fungerat med att strö exotiskt doftande kryddor, som curry och paprika, runt de växter jag vill skydda. Det måste upprepas efter regn.

Plantera höstens perenner

Glöm inte att sätta höstblommande perenner nu, så att de hinner växa till sig för att förlänga trädgårdsglädjen i höst.

Köp blommande växter

Köp och plantera rhododendron och azalea när de blommar i affärerna. Då ser du hur de ser ut, och de går jättebra att plantera i blom.

Gödsla

Strö ut långtidsverkande naturgödslet benmjöl på överblommade lökväxters växtplatser. Låt bladen vara kvar tills de vissnat ned. Då kommer lökväxterna glatt igen nästa vår.

Stötta perenner

Stötta perenner med höga blomspiror och tunga blomhuvuden, som riddarsporrar och pioner. I tid. Väntar du för länge blir det jobbigt.

Trött på att rensa ogräs i gräsmattan?

I handeln finns ett effektivt medel som både gödslar gräset och dödar ogräs (Stroller Kombi). Man kör enkelt ut det med en spridningsvagn. Gör det i två omgångar före midsommar,

Plantera barrväxter

Försommaren är en utmärkt tid att plantera barrväxter och granhäckar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar