Litet och välplanerat

I Eja och Torgny Nilssons trädgård på femhundra kvadratmeter finns både en välkomnande entré, uteplats och vilhörna inbäddad i vänlig grönska. Med känsla för stil har Eja planerat så att det finns något vilsamt för blicken var man än befinner sig.


 – Vi flyttade hit för tio år sedan och då fanns här en sank gräsmatta, några körsbärsträd, bergtallar och ett lärkträd. Det var bara att gräva upp alltihop, rita en skiss, och börja om från början. För mig är det viktigt att trädgården får ta den tid den behöver.


Ejas väninnor kallar trädgården
”Ejas botaniska trädgård” Här syns Praktspirea, Spiraea japonica och rosenspirea, Spiraea japonica ’Anthony Waterer’.


Storblommig klematis
’Star of India’, hänglobelia och Mårbackapelargon.

Då Eja växte upp tillbringade hon somrarna i Bohuslän. Det kanske förklarar hennes begeistring i stenar, vilket tagit sig uttryck i flera stenpartier. Favoritväxterna blomsterfunkia (Hosta) och murgröna dyker upp lite här och där.

– Något som jag tänkt mycket på i planerandet av trädgården är att det alltid ska finnas något som blommar, berättar Eja. Först på sommaren blommar magnolian och sedan tar trädgårdsprakttryn över. Lite senare är det dags för lagerhäggens vita blommor, vintergrönan och så azaleorna under magnolian.

Eja Nilsson med Vidjehortensia, ’Annabella’.


Krukor är ett genomgående tema
i trädgården. Förutom blomsterfunkior finns många flitiga Lisor i olika rosa nyanser i krukor Blomsterfunkia, Hosta fortunei, i förgrunden pelargon.

För att komma fram till entrédörren får man vandra längs en gång, kantad av vita stenar. Timjanplantor med blommor i olika lila nyanser står för färginslagen. Längs husets entrésida löper en pergola med murgrönsrankor klättrande uppför pelarna. För Eja är trädgården en passion och ett ställe där själen finner ro. På våren sitter vi här på den rödmålade trädgårdssoffan och njuter av den blommande magnolian. Fram till midsommar har Eja fullt upp med att rensa ogräs och klippa buskar. Hon går från parti till parti och gör de sysslor som måste göras.

– Min filosofi är att inte låta någon växt ta över, då blir det fel. Jag tittar på helheten. De enskilda växterna ska stämma in i det stora hela. Genom att jag broderat och sytt så mycket i livet, har jag fått en känsla för färg och form. Mina favoritfärger är lila, rosa, blått och vitt. Gult däremot har jag svårt för.

Terrass i skymning, till vänster prakttry ’Minuet’ och dvärgsyren Zonalpelargon, Pelargonium x hortorum ’Mårbacka’.


Terrassering
utnyttjar markytan effektivare och ger dessutom känslan av att trädgården har flera rum.

Tidigare sluttade trädgården kraftigt. För att bättre kunna ta till vara utrymmet har Eja terrasserat sluttningen och anlagt rabatter, vilket gör att man upplever att trädgården har flera olika rum.

Många tror att det är väldigt arbetsamt att ha en så här välskött trädgård. Men sanningen är att efter midsommar är det mest vattning och klippning som återstår.

– Mitt mål är att inte ha ett enda ogräs kvar till midsommar, berättar Eja. När väl ogräsen är borta är jag ledig och då sitter jag och Torgny mycket tillsammans i trädgården förstås och bara njuter.

Bäst

Den harmoniska helheten och att det alltid finns något som blommar eller är grönt.

Tips!

Planera trädgården så att det alltid är något som blommar under sommaren och något som är grönt under vintern.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar