Lyckas med julstjärnan

Julstjärnor är robusta och relativt lätta att sköta. Men det finns en del grundregler som är bra att känna till om stjärnan ska stråla länge.


I affären

– Titta efter en blomma med tjock bas och friska gröna blad under de röda högbladen.

– Välj en planta med gulgröna knoppar mellan de röda högbladen – det är ett tecken på att blomman mår bra.

– Om jorden är torr eller genomblöt har den vattnats oregelbundet vilket kan ha orsakat rotskador. Välj en som är mittemellan.

– Julstjärnor är väldigt köldkänsliga. Köldskadade blommor tappar bladen inom några dagar så köp aldrig en blomma som stått utomhus och packa in den väl på vägen från affären.

Hemma

– Julstjärnan trivs bäst i ca 20 ºC. Den klarar av att stå nära värmekällor som element men undvik att ställa dem i drag.

– Vattna julstjärnan med ljummet vatten när den är nästan helt torr.

– Undvik att ge den ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i krukan.

– Du behöver inte tillföra näring under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Återblomning nästa år

Det är ganska avancerat att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul, men det går! Då behöver julstjärnan få en så kallad kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en ”kort dag”.

Läs mer hos Blomsterfrämjandet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar