Så lyckas du med orkidéer

Exotiska och dekorativa – och faktiskt väldigt lättskötta. Här är knepen som får dig att lyckas med dina orkidéer.


Så lyckas du med orkidéer

Det är lätt att skryta om en ståtlig orkidé med flera blommor. Men sköter du din orkidé rätt och använder näring ska den inte bara blomma – utan faktiskt fördubbla antalet klockor per stängel.

Orkidéexperten Mikael Andersson från Blomsterlandet bjuder på sina bästa tips för hur du sköter dina orkidéer.

  • Det vanligaste misstaget är att ge orkidéerna för mycket vatten. Låt dem torka upp ordentligt mellan vattningarna, annars börjar bladen mjukna och hänga ner över krukan.
  • Se på rötterna – är de gråaktiga är det dags att vattna. Är de däremot gröna kan du vänta.
  • Vattna genom att doppa ner orkidén i en hink med vatten, ta sedan upp och låta rinna av ordentligt. Ge orkidénäring vid varannan vattning, året om.
  • Placera så ljust som möjligt, men inte för varmt. Den optimala temperaturen är 18-23 grader. Ha dem gärna i en glaskruka så att ljuset når rötterna. Om knopparna gulnar och trillar av innan de slagit ut beror det oftast just på ljusbrist, klipp då ner stängeln.
  • När alla blommor har blommat ut blir det kvar en platt knopp längst ut, det är anlagen till nästa blomning. Om stängeln däremot börjar vissna ska du klippa ner den.
  • Plantera om vartannat till var tredje år, men inte medan orkidén blommar. Går det fortfarande att få ner orkidén i en kruka av samma storlek behöver den inte en större. Byt till större kruka om rötterna börjat växa utanför – men inte för stor, då torkar rötterna långsammare och riskerar att ruttna.
  • Det är helt okej att ta bort pinnarna och klämmorna som följer med när du köper orkidén – de växer lika bra och är snyggare utan.
  • Börja med brudorkidén som är mest lättskött och vanligast i handeln. Lär dig att sköta växten rätt med näring så klarar du de mer avancerade och roliga sorterna sedan.Läs även bästa tipsen på hur du lyckas med pelargoner

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar