Malört för brännvin och rabatt

Krydda trädgården med malörtens vackra och väldoftande blad. Här är fem olika malörter att upptäcka!

Malört, Artemisia, är mest känd som en brännvinskrydda och har fått sitt namn efter den grekiska jakt- och fruktbarhetsgudinnan Artemis. Det är en gammal medicinalväxt som omnämns i medeltida örtaböcker både som malmedel och botemedel mot magsjukdomar. 

Flower Bed With Absinthe Wormwood, And Ornamental Grass And Asters. Combination Of Gray And Beige In Urban Greenery.

Marktäckare

Malörtens blommor är små och gör inte så mycket väsen av sig, men det vackra bladverket, som oftast är silvergrått, gör den till en fin och kontrastgivande växt i rabatten. Bladen är ludna och väldoftande. Den växer ganska fort och är bra på att snabbt fylla ut hålrummen mellan andra växter. Dessutom är malörten en bra marktäckare för torra lägen. Och den har förstås en given plats i kryddträdgården!

5 odlingsvärda arter av malört:

A green southernwood (artemisia abrotanum) plant with water drops

1. Åbrodd, Artemisia abrotanum

En gammal torparväxt med ett skirt bladverk som påminner lite om dill. Åbrodden är en delvis vintergrön halvbuske, som kan formklippas till en lågväxande häck, och bladen kan användas för att krydda brännvin, kött, kakor och soppor. ’Predikoväcka’ är en vacker kulturarvssort som växer i täta runda kuddar och doftar sött av citron. 

Blomning: sep–okt

Höjd: 50–80 cm

Härdighet: C

Absinthe Wormwood Plant

2. Malört, Artemisia absinthium

En traditionell medicinalväxt och en klassisk brännvinskrydda med sin bittra smak. En välkänd ingrediens i den franska starkspriten absint. Artnamnet kommer från det grekiska ordet ”absinthos” som betyder beskt men nyttigt. Malört är en vacker flerårig halvbuske med silvervita blad och små gula blommor. 

Blomning: juli–sept

Höjd: 40–100 cm

Härdighet: C

Bush Plants Tarragon As Background Close Up Macro

3. Dragon, Artemisia dracunculus

Den klassiska bearnaisesås-kryddan! Fransk dragon anses mer svårodlad än rysk dragon som är härdigare och har en bittrare smak. Trivs i näringsrika, mullrika jordar. 

Blomning: aug–sept

Höjd: 80–120 cm

Härdighet: C

Silver wormwood, western mugwort, Louisiana wormwood, white sagebrush, and gray sagewort – Artemisia ludoviciana.

4. Vitmalört, Artemisia lodoviciana

En perenn med små silvervita, lansettformade blad. Vitmalört växer upprätt och sprider sig snabbt och kraftfullt med underjordiska sidoskott, så den passar bra på en avgränsad plats i trädgården. 

Blomning: juli–aug

Höjd: 30–100 cm

Härdighet: C

Silver Mound Artemisia a Perennial Plnat For Landscaping

5. Krypmalört, Artemisia schmidtiana

En perenn som passar bra både som marktäckare på torra, sandiga jordar, och i stenpartier. Blommar med små silvergula blommor som sitter i vippor. Sorten ’Nana’ har ett kompakt växtsätt och bildar låga, silverfärgade kuddar. Kallas även för japansk malört. 

Blomning: juli–aug

Höjd: 30–100 cm

Härdighet: C

Läs också: 10 lättodlade kryddor för din trädgård


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar