Njut av höstens flammor

Buskar med sprakande höstfärger och granna bär, och sommarens sista rosor. Här är ett urval pärlor för en sprakande höstträdgård.

Trädgårdsglädjen är inte slut bara för att vintern lurar runt hörnet. Under de sena höstdagarna, med sin milda sol och klara luft, är det härligt att vara ute och förena nytta med nöje. De flammande höstfärgerna på buskar och träd inspirerar, och den bästa planteringstiden för sådana är vid lövfällningen.

Kvalitet framför kvantitet

Var kräsen när du väljer vilka du ska sätta. I en villaträdgård med begränsat utrymme är det klokare att välja en utsökt buske än tre mindre intressanta. En enda solitär med lysande höstfärg räcker för att göra stora delar av trädgården till en sevärdhet. Speciellt bland lönnar och rönnar finns det delikata pärlor. I lönnarnas stora släkte står olika japanska sorter i särklass. De har ett delikat bladverk och ett nätt växtsätt som gör att de passar även i mindre täppor. Två fantastiska sorter är den sirliga flikbladiga japanlönnen ’Dissectum’, som får en förbluffande eldig morotsfärg (zon 1-3), och den flikbladiga japanlönnen ’Osakazuki’ med lysande korallröda höstblad (zon 3-4). Bland större sorter är den japanska gyllenlönnen ’Aureum’ en ögonfröjd, vars gyllengula sommarblad flammar upp i rödorange (zon 3). Kopparlönnen höstfärgas i orange-rosa-koppar (zon 3). För Norrland är ginnalalönnen (zon 5) en pärla med sina nästan guldfärgade blad med röda teckningar.


Japanskt gaffelolvon, en utsökt raritet, vacker hela säsongen med sina chokladbruna fint formade blad, som på hösten får toner av rosa och lila.


Moschatarosen ’Gislaine de Féligonde’ är en ljuvlig höstblommare i aprikosgult, ton i ton med naturens färger. Zon 3.

Dekorativa bär

Det har kommit spännande sorter med rönnar som bär klasar i nya färger som gult, apelsinorange, vitt och till och med rosa. En sevärdhet är ambrarönn ’Joseph Rock’ med varmt orangegula bär (zon 3). Andra fina sorter med gula bär är astridrönn ’Astrid’ och birgittarönn ’Birgitta’, båda (zon 3). Rosmarirönnen ’Rosmari’ har läckert rosa bär, (zon 5). Ullungrönn är en praktsort med mörkt orangeröd höstfärg, som dignar under mäktiga klasar av tomatröda bär, (zon 4). En delikatess för små trädgårdar och kallt klimat är pärlrönn, (zon 5), vars snövita bär lyser effektfullt mot bladverket.


Den vanliga skogsrönnen är med sin vackra höstfärg och de glänsande lackröda bärklasarna en fin trädgårdsprydnad, härdig i hela landet.


En av de spännande nyheterna bland rönnar är ambrarönnen ’Joseph Rock’, som bjuder på stora klasar av bärnstensgula bär.

Strålande bladverk

Benved ger också höstliga upplevelser utöver det vanliga. Vingbenved strålar i karminrött och har säregna rödorange fruktknippen, (zon 5). Vanlig benved har mörkt vinröd höstfärg, (zon 4). Kinesisk benved har orange blad och rosa frukter, (zon 5), och körsbärsbenved lyser i blekgult med skimrande bär, (zon 5).

Vanliga höstskönheter är häggmisplarna. Sorten prakthäggmispel är en av de vackraste med strålande rött bladverk i kombination med svarta bär, (zon 5). Bland ovanliga arter, värda att leta efter finns en utsökt liten och stor häxal, med säregna tvåfärgade höstblad i gult och orangerött, (zon 3), och hösteld, vars svenska namn säger allt om dess fägring, (zon 3).

Japanskt gaffelolvon, (zon 4), har mycket attraktiva rynkiga blad, på hösten skiftande i violett. Ett barrträd med tjusig halmgul höstfärg är lärk, den enda barrväxt som fäller sina barr inför vintern.


Vingbenved med sin karminröda höstfärg är en värdefull prydnad som trivs i stora delar av landet.


En gyllene ros för höstträdgården är Austin-sorten ’Graham Thomas’, en av de finaste engelska rosorna.

Vackra höstblommor

Även en del rossorter överraskar så här års med att få en ny skönhetsperiod och blomma tills frosten kommer. Unna dig någon sådan nu när det är en utmärkt planteringstid även för rosor. Det är något speciellt med ”sommarens sista ros”! Den klassiska bourbonrosen ’Louise Odier’ (zon 5) bjuder generöst på vackra höstblommor, liksom de engelska Austinrosorna (zon 3-4). Sorterna ’Graham Thomas’, gyllengul, och ’Crown Princess Margareta’, aprikosorange, är särskilt spektakulära. För höstlig rosglädje bör man välja remonterande sorter.

Ett annat glädjeämne så här års är förvånansvärt nog pelargonerna. De brukar leva upp och få en kick av den fuktiga och svalare luften. Blommar hänfört en sista gång innan det är dags för vintervilan. Låt dem stå ute i det längsta, men skydda dem från frost om du vill spara dem till nästa år. Eller låt kylan ta dem och köp nya till våren. Det kan du göra med gott samvete eftersom det finns massor med fina pelargonsorter i blom att köpa så snart våren gläntar på dörren.


Pelargonerna överraskar ofta med att leva upp strax innan kylan kommer och blommar entusiastiskt tills frosten tar dem.

Mormorsrosen ’Louise Odier’ får på hösten en intensivare rosa ton och blommar glatt tills frosten kommer.

”Sommarens sista ros” lutar sina sköna kinder mot spadhandtaget. Sorten är Austin-rosen ’Abraham Darby’, zon 3.

 Värt att veta:

  • Årets bästa planteringstid för rosor och lövfällande buskar är efter lövfällningen. Den svala fuktiga luften och höstregnen hjälper plantan att etablera sig i lugn och ro. Höstplanterade växter får en rivstart på våren och börjar växa mycket tidigare än vårplanterade.
  • Berika planteringsjorden med brunnen naturgödsel och/eller kompost. Vattna även om det är fuktigt så att jorden slammas till runt rötterna. Ta tillvara höstens ”guld”, de nedfallna löven, och lägg ett lager av dem runt nyplanteringen. De skyddar mot kylan och förmultnar under vintern till näringsrikt ”godis” för växten.

  


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar