Nu dukar vi för vårens tulpanfest

Tulpaner finns i alla former, färger och storlekar. Från små näpna dvärgar till glittrande glamour-girls. Det finns sorter som blommar när våren just knackar på dörren och andra som håller på långt in på försommaren.


Redan i början av april blommar en liten rubrinröd juvel i min trädgård. Det är vildtulpanen ’Lilliput’, bara fem centimeter hög, men med en lyskraft som gör att den syns på långt håll. Den tillhör de förtjusande violtulpanerna. Det finns flera fina sorter med lysande körsbärsröda-magentafärgade blommor. ’Black Base’, ’Little Beauty’ och ’Persian Pearl’ har en effektfull blåsvart bas, och ’Violacea’ en gul.

Vilda och botaniska arter är värdefulla därför att de blommar så tidigt, förökar sig villigt och återkommer år efter år. Precis som med snödroppar och krokus blir de efterlängtade vårliga budbärare. En levnadsglad glädjespridare är den solgula flocktulpanen. Den självsår sig livligt och kan bli ett ”ogräs” – men ett älskat sådant! En annan liten pärla är dvärgtulpanen som kan få upp till nio stjärnformade krämvita blommor med gul bas, på varje stjälk.


Som solgula stjärnor
täcker den lilla flocktulpanen marken tidigt på våren. Kan sprida sig som ett förtjusande ogräs!

I takt med vårens framfart dyker det upp massor med godbitar som förgyller vårträdgården i flera månader. De har indelats i olika grupper, som ger anvisningar om ungefärlig blomningstid: tidiga och sena enkelblommiga grupperna och tidiga och sena fylldblommiga grupperna. De finns i många läckra färger. Inte bara rött, rosa och gult, utan också i häpnadsväckande nyanser som det är spännande att leka med. ’Oueen of Night’ är dramatiskt violettsvart, ’Apricot Beauty’ är varmt laxrosa, ’Princess Irene’ har orangefärgad blomma med flammor i purpur på utsidan. ’Angelique’ med fyllda äppelblomsrosa blommor, är en ljuv skönhet som blommar samtidigt med äppelträden – sätt henne under ett sådant!

Typiskt för ”konstnärstulpaner” är blommans graciösa form och de fint tecknade flammorna på kronbladen.


’Apricot Beauty’
i trendiga solnedgångsnyanser sprider glädje över trädgården under tidiga vårveckor.

Försommarens stjärnor

För försommarens stora tulpanfestival väljer jag tveklöst de gamla konstnärernas favoriter, som man ofta ser avbildade på målningar. Pompösa papegojtulpaner och graciösa Rembrandt-tulpaner. Det är tulpaner det! De var länge försvunna i handeln men nu har de kommit tillbaka och blivit mycket populära.

Karaktäristiskt för Rembrandt-tulpaner är den eleganta formen och de konstnärligt målade flammorna på kronbladen, som kan vara bruna, brons, svarta, rosa och purpur mot grundfärger i vitt, rött och guld. En berömd sådan som väcker måste-ha-känslor heter ’Carneval de Nice’ och har enorma pionlika vita blommor med mörkröda fjäderlika teckningar. Hos mig sticker den upp bland det vita löjtnantshjärtats dinglande vita blommor – gissa om man stannar upp!

Ett stopptecken i rabatten: den senblommande sorten ’Carneval de Nice’ med enorma pionlika blommor i gnistrande vitt och dramatiskt rött.


De ljuvliga violtulpanerna
blommar tidigt och finns i olika sorter med lysande rubinröda blommor, den här heter ’Persian Pearl’.

När papegojtulpanerna öppnar sina utsmyckade knoppar och handlöst kastar ut sina stora fjäderformade blommor över grannskapet är det bal i tulpanernas sal. Vilken glamour! Det är som om högbarmade megastjärnor dansat in i trädgården. Samma utstrålning har de när man plockar in några i vas. Några av de mest spektakulära sorterna är violettsvarta ’Black Parrot’, blålila ’Blue Parrot’ och växtdesignernas älskling ’Weber’s Parrot’ med tunga vita blomhuvuden, dekorerade med rosa på de krusiga kronbladen. Färgsprakande ”papegojor” är rödvita ’Estella Rijnveld’, gul-röda ’Texas Flame’, rosa ’Fantasy’, orange ’Orange Favourite’ och ’Salmon Parrot’ med gröna flammor på laxrosa botten.

Fint krusiga kanter och spännande gröna ådringar på de rosa kronbladen gör papegojtulpanen ’Salmon Parrot’ till en sevärdhet i trädgården.


”Konstnärstulpanerna”
säljs ofta i påsar med blandade färger och överraskar med fint tecknade blommor i olika färger.

Kan planteras i tjäle

Utbudet av tulpansorter är enormt. Botanisera i plantaffärernas hyllor nu när de fylls med lökar. Välj sorter med olika blomningstider så får du tulpanfest i månader i trädgården i vår.   

Få lökväxter är så lätta att lyckas med som tulpaner. De blommar finast i sol-halvskugga, i väldränerad, lucker jord, gärna berikad med litet benmjöl. Tulpaner är oerhört frosttåliga och tillhör de få lökväxter som man med framgång kan köpa på rea på senhösten. Man kan till och med sätta dem sedan tjälen gått i jorden. En vän, som glömt bort några lökar, satte dem på julafton! Gjorde hål i den frusna jorden med ett spett och stoppade ned tulpanerna. Som glatt blommade på våren!

Som en främmande exotisk fågel svävar den mörkt purpurvioletta medeltidiga ’Arabian Mystery’ i rabatten.


En älskad medeltidig sort
är ’Princess Irene’ med sina purpurfärgade teckningar på den orange blomman. Berömd för sin doft.

Lura de vilda finsmakarna!

Tulpaner är rena delikatessen för viltet. Avstår du från dem på grund av rådjuren? Gör inte det. Lura de vilda finsmakarna istället!

• Var listig redan vid planteringen: sätt inte tulpaner här och där spridda över trädgården. Samla dem i grupper på några ställen. Då blir det lättare att skydda dem. Man måste vara på alerten från det att knopparna visar sig på våren. Skriv redan nu ett kom-i-håg om det.

• Det finns huskurer och avskräckningsmedel att köpa. Inga av dem har varit så lätta att använda och så effektiva som mitt kryddknep: krydda vilde vännens godis med exotiska matkryddor som har en i svensk natur främmande lukt: cayennepeppar, chilipeppar och curry! Strö en ring runt tulpanbeståndet och några korn på en del blad. Upprepa efter regn. Sällan har jag sett något så snopet som den ståtliga bock som lystet närmade sig mina spirande tulpanknoppar. Plötsligt tvärstannade han. Vädrade, glodde på det frestande smörgåsbordet. Tvärvände och försvann med ett språng ut över staketet. Sen dess har jag inte haft några objudna festprissar på mina tulpanfester!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar