Medelhavsfeeling med olivträd!

Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.


 

Plantera minst två olika sorters olivträd

Olivträdens blommor saknar nektar, vilket gör att de inte drar till sig insekter. Om du planterar två olika sorters olivträd nära varandra pollineras blommorna med vinden. Det krävs två olika plantor för att olivträden ska få bär.

Skötselråd 

Det tar ungefär fem år från plantering innan ett olivträd fått olivfrukter. Hur mycket skötsel och underhåll som krävs beror lite på om du planterar olivträdet direkt i marken i trädgården eller i kruka på altanen, terrassen eller balkongen. 

Eftersom det svenska vinterklimatet bär med sig frost är det allra bästa tipset att plantera olivträdet i kruka så att det enkelt kan bäras in när det blir för kallt ute. Tänk på att välja en extra rymlig kruka så att olivträdets rötter får gott om plats. 

Olivträd klarar ett par nätter med minusgrader, men låt det stå frostfritt. En inglasad balkong skyddar olivträdet mot frost och ger samtidigt bra med ljus.

Låt olivträdet få stå i solen!

Olivträdet ska stå på en plats där du får mycket sol dagtid och där det inte blåser så värst mycket. När det blir varmt och torrt heta sommardagar behöver olivträdet vattnas jämnt och mycket. 

Förvara svalt på vinterhalvåret

När kylan och frosten kommer tar du in olivträdet för att övervintra inomhus. Det ska då stå svalt och så ljust som möjligt för bästa möjliga blombildning. Det får inte stå kallare än 2 grader. Under vinterhalvåret ska du vattna olivträdet ytterst sparsamt och inte alls lika mycket som på sommarhalvåret. 

Samma jord som hemma

Du ska plantera om olivträdet ungefär vart tredje år. Då behövs en speciell, lerhaltig och nästan lite sandig medelhavsjord som påminner om jorden på varmare breddgrader. När du planterar om olivträdet ska du välja ut en kruka som är tillräckligt stor och som har hål i botten. 

Så lyckas du med olivträdet – 5 bästa tipsen

  • Ställ ut olivträdet på en solig plats på sommarhalvåret.
  • Plantera om i stor och rymlig kruka.
  • Vinterförvara olivträdet på en ljus och sval plats inomhus – inglasad balkong är bra!
  • Olivträdet ska inte utsättas för frost! 
  • Vattna sparsamt under vinterhalvåret.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar