Pärlande perenner

Skönheter som finns i regnbågens alla nyanser, så att man kan frossa i sina favoritfärger. Som är långblommande, härdiga, så gott som skötselfria, och som återkommer år efter år. Finns det sådana pärlor? Ja, perennerna — nutidens blomstersmycken.


Perenner har aldrig varit så populära som nu. De är perfekta växter för dagens människor när tiden för trädgården ofta är knapp. Det finns massor med perenner som är fantastiska hjälpredor i våra täppor. Gamla älskade klassiker från mormors täppa och nya spännande hybrider. En stjärna för dagens och morgondagens trädgårdar är irisen, regnbågsgudinnans blomma. En urgammal trädgårdsväxt som går en ny vår till mötes. Inte minst tack vare de nya amerikanska hybriderna. De har förbluffande orkidélika blommor, ofta med vågiga kanter. Förekommer i helt nya färgkombinationer, som till exempel lavendel-brons, rosa-plommonlila och svart-violett, blommar rikt och länge på flera stänglar som vardera kan få 10-12 knoppar. Och som de doftar – av honung, vanilj, vindruvor, liljekonvalj och ros!

Iris är lättodlade, inte minst på platser där det är så torrt att det är svårt att få något att växa, eftersom de gillar soligt läge där jorden är mager och torr. De trivs också i vanlig trädgårdsjord och är en utmärkt kantväxt i en rabatt, där det eleganta spjutlika bladverket är dekorativt hela säsongen.

Långblommande liljor

Hybriddagliljorna, Hemerocalis Hybrida-gruppen, även de stjärnor från USA, har ofta stora blommor med läckert krusiga kanter på kronbladen. De blommar länge under hög- och sensommaren och finns i nästan alla färger utom blått. Med sin färgrikedom och sina vackra, graciöst hängande långsmala blad är dagliljor lätta att placera. De är utsökta kantväxter. En massplantering i en stor rondell i gräsmattan är en överväldigande syn, och de har sin givna plats i perennrabatten.

En av de bästa senblommande perenner man kan ha är röd solhatt, Echinaceae purpurea. Den förgyller sensommaren och hösten med sina karaktärisktiska blommor och älskas av fjärilar, humlor och bin. Stjälkarna behöver aldrig stöttas. Hittills har röd solhatt bara funnits med blommor i rosaröda nyanser och vitt, men nu kommer det sorter i limegult och aprikos. Solhattar är mycket värdefulla i rabatter, naturängar och som en vacker ersättning för fula gräspartier. De är mycket torktåliga och trivs i humusrik jord i sol-halvskugga. Ett väldränerat läge är viktigt.

Hos dagliljorna finns raffinerade tvåfärgade sorter. Den populära ’Frans Hals’ är blekgul med ett brett orange band på varje kronblad.


Den gamla lantträdgårdens blossande orientvallmo,
Papaver orientale, tillhör de mest lättodlade försommarperennerna för soligt läge.

Ingen sommar utan pioner

Nej ingen sommar utan pioner. Den klassiska bondpionen, Paeonia x festiva, glöder i rödaste rött vid midsommartid. Högsommarens ljuvliga luktpioner, Paeonia lactiflora, med stora fluffiga sidenmjuka blombollar som blommar i vitt och rosa nyanser är världsberömda för sin kryddiga doft.

Pioner har blivit otroligt populära under senare år. De är dekorativa från det ögonblick de trinda skotten tittar upp på våren, genom sommarens blomning och till hösten när det dekorativa bladverket får fin höstfärg och frapperande stjärnlika frökapslar. Pioner passar både som solitärer och som sällskap till andra perenner. Luktpioner är läckra tillsammans med gammelrosor. Jorden bör vara näringrik och lerblandad. Ett läge i vandrande skugga ger den finaste blomningen, även om pioner trivs i full sol. 

Mormors täppa lever i många hjärtan. Bland hennes blommor finns odödliga perenner som passar lika bra i moderna trädgårdar som i hennes: pionerna förstås och så de magnifika riddarsporrarna, Delphinium, och trädgårdsjättevallmona, Papaver Orientale-gruppen. Det blir ingen riktig sommar utan deras blommande överdåd heller!

De majestätiska riddarsporrarna finns i olika ljuvliga blå nyanser. De behöver stöttas upp i tid och vill ha näringsrik, fuktig jord för att bli så här praktfulla.


Rudbeckior lyser som solar
i höstträdgården i månader. Här den magnifika, två meter höga höstrudbeckian Rudbeckia laciniata ’Juligold’.

Perenner året runt

Trädgårdsåret är inte slut bara för att sommaren flyr. Det ser de långblommande höstperennerna till. Många finns i årstidens flammande färger av orange, gult och olika solnedgångsnyanser. Se dig om bland de olika rudbeckiorna, Rudbeckia. I det släktet finns det pärlor som blommar tills frosten kommer.

På våren är det lätt att glömma att det kommer en vinter igen. Och att även den kan sprida glädje med blommor! Det finns faktiskt en perenn som blommar under årets mörkaste och kallaste tid – julrosen! Hittills har vi haft den vita arten Helleborus niger, men nu dyker det upp allt fler hybrider (Helleborus Orientalis-gruppen) i häpnadsväckande färger som limegrönt, purpursvart, gullvivegult, rosa-grönt. De nya julrosorna har visat sig vara härdiga i stora delar av landet och blommar i månader från vårvintern.

Glöm inte dem nu när det är dags att plantera. Och tänk på att med rätt val av perenner kan du få en trädgård som blommar praktiskt taget året om!

Lovsång till perennerna:

De är lättskötta: nöjer sig med ringa omsorg i fråga om tillsyn, ansning och gödning. Många är anspråkslösa vad gäller jordmånen, även om man bör respektera olika arters behov vid planteringen. Gör man det så sköter de sig sedan i regel praktiskt taget själva.

Fantasieggande: Få växtarter är så inspirerande och lätta att leka med, och skapa blommande konstverk av, som perenner. Deras mångfald i färg och form sätter fart på kreativiteten och skaparlusten.

Användbara: Perenner är de stora möjligheternas växter, som går att använda till det mesta. Inte bara i rabatter. Nu går trenderna mot att ersätta arbetskrävande hörn av gräsmattan (till exempel där mossan frodas) med ett sjok av långblommande skuggperenner. Man kan göra soliga oaser, vildängar i miniatyr, stämningsfulla naturlundar, och skapa spänning på den ”omöjliga” skuggsidan Perenner är perfekta partners till många andra växtarter. De ger liv åt dystra barrväxtpartier, förlänger blomningen i buskage, och är utsökta sällskapsväxter till rosor.

Långlivade investeringsväxter: Många perenner blir gamla och kan följa sina ägare i generationer. En sådan är pionen — samma planta kan bli 100 år! De flesta föryngras genom att man delar rotsystemet var 3-5 år. På så vis får man fler plantor. Se därför perenner som investeringsobjekt som snabbt förräntar sig. Säg att en planta kostar 60 kronor i inköp. Efter några år delar du den och får 5 nya plantor. Vinsten blir 300 kronor!

Foto Thomas Carlgren, Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar