Pimpa trädgården till jul

Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen dags. Och börja med det roligaste först – och det är trädgårdspimpandet! Här ska det bli ljus i mörkret, fåglarna ska få mat och trappan ska prydas.


Lys upp i vintermörkret

Bor du i norra Sverige så gör snön nästan allt vackert av sig själv – men bor man i Sveriges södra delar så kan trädgården verkligen kännas tråkig i december. Men tack och lov finns det många sätt att lysa upp den på. Använd ljus i alla dess former, ljusslingor runt fönster, trappräcke, i träd – allt är tillåtet! Sätt kulörta lyktor runt altanräcket eller häng ett ljusnät över sockertoppsgranen. 

Ljusslingor av alla slag finns att köpa på järnhandeln, eller bygghandeln eller till och med på närmsta varuhus. Tänk bara på att välja en som är till för att användas utomhus!

När det sen gäller var ljusslingan ska placeras så har vi alla olika förutsättningar. Gå runt i trädgården en stund och fundera. Finns det något ställe som faktiskt behöver extra ljus? Garageinfarten, eller själva entrén ….Eller behöver du bara ljus som förskönar? Man kan vira en slinga runt cypressen, eller hänga kulörta lyktor i äppelträdet. Vira många varv runt trappräcket till ytterdörren eller många runt om hela altanen. Bli helt vild och täck hela huset med olika färger…känn ingen begränsning – nu är det jul!

Grönt hela vintern

Trädgården kan visst vara vacker under vinterhalvåret. Ett gräs som vippar i snön. Ett buxbomklot täckt av snö. En rosknopp som frusit fast. Kanske söker du växter som är vintergröna för att pryda trapp och entré? Buxbom är vackert, och juletid kan man placera en liten cypress i kruka. Men vackrast av allt är ändå julrosen som blommar ute hela november och december.

Eller plocka det som finns i skogen, lingonris, granris, tallkvistar – allt detta går också att köpa hos trädgårdshandeln. Sätt dem i en kruka, placera granriset vid trappan. Gör en installation av mossa i en kruka eller på ett stort fat.

Feststämning

Fint på trappan! Hjärta av mossa och lykta från Blomsterlandet.

Lite extra fint vill man kanske göra inför högtiderna, kanske det bjuds på glöggfest till advent eller så kommer stora tjocka släkten just till er i år. Enkla prydnader som också barnen tycker om att göra är till exempel ljuslyktor i is. Eller isfigurer att hänga i träden (vackert i synnerhet om ni ännu inte fått snö). Så här gör ni!

Islyktor

Islyktan pryder entrén på självaste julafton!

• Fyll en skål eller en form med vatten. Vill du kan du i vattnet även lägga i lite granris, lummel, några kottar eller röda bär som fryser fast i formen.

• Placera ytterligare en form/skål i den som vattenfyllda, denna form behöver ha en tyngd i. I den grop som detta bildas ska du sedan placera ljuset.

• Ställ formen i frysen i cirka ett dygn, (eller ute om det är tillräckligt kallt där du bor).

• Tina sedan formen så du får loss isfiguren. Ställ den i varmt vatten så isen börjar smälta. Lossa även den inre formen, sen så är din ljuslykta klar för att placeras utomhus.

Isfigurer

Isfigurer fixar vinterkänsla även om du inte har någon snö. Använd silikonformar så får du bäst resultat.

• Finaste isfigurerna får man om man använder de silikonformar som finns för till exempel muffins och andra bakverk. Fyll dem med vatten och lägg i ett snöre som isfiguren ska hänga i.

• Låt stå i frysen över natten.

• Bänd sedan enkelt av silikonformen och häng upp isfiguren.

Krans på dörren

Varför köpa färdigt när man kan göra själv? Årets dörrkrans lindar vi av buxbom och röda band.

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt. Men varför det när man kan göra själv. Det blir både billigare och roligare. Och kom ihåg – perfekt är inget att sträva efter! Fint och skoj är ett bättre mål.

• Du behöver kransstomme, ris och metalltråd för att fästa och binda ris och dekorationer med. Vi valde en färdig stomme av halm. Allt detta går att får tag på till exempel en plantskola.

• Välj vilket ris du vill ha. Ädelgran är fint, eller vanligt granris, men vårt val föll på buxbom – för att det doftar så gott! Olika ris kan köpas i handeln.

• Linda sen spoltråden i varv runt kransstommen. Arbeta fast kvistarna en efter en. Kvistarna är grövre nertill, tänk på att förskjuta dem något för varje gång så att inte alla tjocka delar hamnar på samma ställe i stommen. Vill du ha ett riktig fint resultat kan du klippa riset i små bitar med sekatör.

• När du täckt hela stommen med riset fäster du metalltråden. Vill du kan du nu börja dekorera med annat. Vi valde att linda ett enkelt rött band runt om stommen.

• Häng sen upp den fina kransen på ytterdörren.

Djurkul!

Glöm inte de små djuren nu när vintern kommer. Småfåglarna kan få det tufft om kylan verkligen sätter in. Och sen är det himla trevligt att sitta och titta på när de smakar på godsakerna på fågelbordet. Fågelmatare av alla de slag finns i vilken affär som helst. Fyll dem med fågelfrö och se till att de alltid finns mat i dem!

Enkelt och vackert blir också ett fat med äpplen. Det gillar småfåglarna också. Men tänk på att rådjuren också gillar äpplen, så var du ställer det fatet i trädgården beror lite på var du bor…och om du vill ha rådjur i trädgården.

Djurkul!

Glöm inte djuren så här års, en kärve till fåglarna och äpplen till rådjuren.

Glöm inte de små djuren nu när vintern kommer. Småfåglarna kan få det tufft om kylan verkligen sätter in. Och sen är det himla trevligt att sitta och titta på när de smakar på godsakerna på fågelbordet. Fågelmatare av alla de slag finns i vilken affär som helst. Fyll dem med fågelfrö och se till att de alltid finns mat i dem!

Enkelt och vackert blir också ett fat med äpplen. Det gillar småfåglarna också. Men tänk på att rådjuren också gillar äpplen, så var du ställer det fatet i trädgården beror lite på var du bor…och om du vill ha rådjur i trädgården.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar