Plantera nästa sommars rosenfröjd

Senhösten är årets bästa tid att plantera rosor. Välj sorter som börjar blomma tidigt så förlänger du sommarens rosennjutning avsevärt!


Årets första rosor – det är något speciellt med dem. Plantera några sådana nu i höst och du får ett förtjusande komplement till dina juliblommande gammelrosor och rabattrosorna som sätter fart på allvar först på högsommaren. Ja, med sommarens första rosor får du gå i rosenrus från juni tills frosten kommer!

Urgamla vildrosor

Dessa tidiga rosor kallas vildrosor och hör hemma i olika grupper av buskrosor. De har vildrosblod i sig från urgamla arter.

– Vildrosorna borde odlas mycket mer i våra trädgårdar, anser Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. I sin bok Vildrosor (Natur och Kultur/LT:s förlag) beskiver han hela 120 olika sorter. Många av dem rekommenderar han för odling långt upp i Norrland.

– Vildrosorna har utvecklats i naturen under miljontals år. Det har gett dem många fina egenskaper som moderna, ständigt blommande rosor saknar, skriver Lars-Åke. De är vackra, doftande, härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. Deras intensivaste blomningsperiod infaller två till fyra veckor före övriga rosors. De får en ny skönhetsperiod på hösten när dekorativa nypon och vackert färgade blad pryder buskarna.


Den gamla pimpinellrosen ’Plena’
prunkade som häck vid gamla faluröda torp. 1-2 meter hög, zon 8.

Skön nyponros är ’Kiese’, en pärla för den fågelvänliga naturträdgården. 3 meter, zon 6.


Mumierosen ’Sancta’
översållad med flata vit-rosa blommor. Marktäckande växtsätt, zon 5.

Kortblommande klassiker

De flesta vildrosor blommar en månad. Kanske är det därför att de inte remonterar som de inte odlas mer. Men vildrosorna är klassiker, längtans blommor precis som blåsipporna, liljekonvaljerna, syrenerna och pionerna. Skulle vi uppskatta dem lika mycket om de blommade hela sommaren? Knappast… Nej, lyssna på Lars-Åke: ”Låt en intensiv vildrosblomning bli en av årets högtider i trädgården”, uppmanar han!

När brudslöjerosen ’Nevada’ svingar sina grenar, tyngda av rodnande och doftande blommor, över min gamla soffa vid midsommartid, tappar jag andan. ’Nevada’ är en hybrid av mandarinrosor. Bland dem (arten Rosa Moyesii, och dess hybrider i Rosa Moyesii-gruppen) finns några av de allra vackraste buskrosorna. De har elegant bågböjda grenar, dekorativa ormbunkslika små blad och enkla blommor som broderar grenarna. Sorten ’Geranium’ har en unik scharlakansröd färg och är berömd för sina effektfulla flaskformade höstnypon.

Otroligt rikblommiga pimpinellrosen ’Poppius’ är Sveriges härdigaste ros, zon 8.


’Aicha’ har stora fladdrande blommor
i läckert månskensgult. Pimpinellhybrid, 3 meter, zon 6.

Pimpinellhybriden ’Maigold’ med ädelrosformade blommor tillhör de starkast doftande buskrosorna. 2 meter, zon 4.


Mandarinrosen ’Geranium’
tillhör världens vackraste röda vildrosor.
2-3 meter, skuggtålig, zon 6.

Härdiga till zon åtta

De klassiska torprosorna finns bland pimpinellrosorna. Mest känd är den vita halvfyllda Rosa pimpinellifolia ’Plena’, kallad ”Finlands vita ros”. Den har odlats sedan 1500-talet. En rosa sort heter ’Poppius’. Båda är härdiga ända upp i zon 8. ’Stanwell Perpetual’ Rosa pimpinellifolia-gruppen: är en älskad mormorsros med doftande ljusrosa tätt fyllda blommor som återkommer långt in på hösten. Jag älskar tre pimpinellhybrider för deras utsökta rosparfym och säregna färgspel i de ädelrosformade blommorna: ’Maigold’, i varma soluppgångstoner, ’Fruhlingsduft’, som spelar över citron-rosa-aprikos och ’Aicha’, med stora citron-mörkgula blommor. Alla tre blommar om på hösten med enstaka blommor. Andra vilda ljuvligheter är ’Harrison’s Yellow’, Rosa foetida-gruppen, ombesjungen som ”Texas gula ros”, med svavelgula blommor och nyponrosen ’Kiese’, Rosa Canina Dumalis-gruppen. ’Complicata’, Rosa Gallica-gruppen, anses tillhöra de vackraste rosa buskrosorna med enkla blommor.

Den vackraste rosa vildros jag vet är världens äldsta ros i odling , mumierosen, Rosa x richardii ’Sancta’. Den upptäcktes i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus men lever än idag i högsta välmåga i stora delar av landet.


Klassika pimpinellhybriden ’Stanwell Perpetual’
tillhörde mormors älsklingar. En av de få som remonterar, zon 6.

 
’Fruhingsduft’, en pimpinellhybrid
, är berömd för sin doft av mandel, persika, honung och kaprifol! 2,5 meter, zon 5.

Gallicarosen ’Complicata’ är en underskön buske som passar i gammaldags miljöer och till häckar, 2,5 meter, zon 5.


’Harrison’s Yellow’, foetidaros
med svavelgula blommor, lever kvar i gamla täppor. 2 meter, zon 6.

Så lätta att lyckas med:

Vildrosor trivs även i magra jordar och i skuggigare lägen. På hösten säljs de ofta med bara rötter. Sätt rotsystemet i en hink med vatten och gräv en cirka 50×50 centimeter vid och djup grop. Luckra upp jorden i gropens botten och bottna med grov sand eller småstenar. Blanda in litet brunnen naturgödsel och en näve benmjöl i planteringsjorden.

Gör en kulle med jord och fördela rötterna runt den. De får peka uppåt. Klipp av dem om de är för långa. Rotsystemets ovansida bör hamna 10 centimeter under marknivån. Fyll gropen till hälften med jord. Fyll gropen med vatten. Fyll på resten av jorden när vattnet sjunkit undan. Lägg med fördel ett lager brunnen kompost överst.

Vildrosor behöver normalt inte beskäras, men kan gallras och formas på vårvintern om de blir för täta eller vidlyftiga. Föryngras genom radikal nedskärning. När de etablerat sig behöver de sällan vattnas. Uppskattar brunnen kompost eller naturgödsel vår eller höst.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar