Porslinsblomma – den lättskötta växten med underbar doft

En porslinsblomma är inte bara vacker – den doftar också underbart. Dessutom är den förbluffande lättskött. Ingen fara om du glömmer att vattna alltså.

Porslinsblomma

Hoya är det latinska namnet på det som vi brukar kalla porslinsblommor. Den mångsidiga blomman har blivit en ny favorit för många. Inte så konstigt. Porslinsblomman är som gjord för oss lätt stressade människor som inte alltid kommer ihåg att sköta om våra krukväxter.

Mycket lättskött

Porslinsblomman är otroligt lättskött och trivs också i vårt svåra inneklimat. Den behöver inte ha så mycket näring, utan växer och blommar finfint utan att man behöver skämma bort den. Och som den blommar! På en ljus plats bildar porslinsblomman doftande, vita eller rosa, porslinsliknande blommor i överflöd. Den blommar i klasar med ungefär 30–50 små blommor. Storleken på blommorna varierar, de kan vara allt från några millimeter upp till ungefär flera centimeter.

Doftar gott

Har du en porslinsblomma i köket och smyger dit sent på kvällen för en macka, så känner du omedelbart deras fina doft. Typiskt för hoyor är att de doftar som starkast på kvällar och nätter.

Porslinsblomman har fått sitt namn av att ser ut som om den vore av just porslin. Både blommor och blad har en skör porslinsglans.

Tänk på att blommorna avsöndrar nektar, som kan droppa och bli klibbiga, så ställ den inte på den dyra 1700-talsbyrån utan skydd!

porslinsblomma nektar
Porslinsblomman kan bli klibbig av sin nektar. Se till att skydda underlaget om du är rädd om det.

Häng i ampel

Eftersom den är så tålig går det lätt att experimentera med en porslinsblomma. Den skickar ut långa rankor som kan lindas kring en spaljé eller hänga fritt i en ampel.

Eller låt den vila vackert i en stor och grund vas.

Det finns flera hundra hoya-arter men de sorterna som vi brukar känna igen är ”hoya carnosa” (vanlig porslinsblomma) och ”hoya bella“(liten porslinsblomma).

Porslinsblommor går att köpa året om och är faktiskt en av de krukväxter som gillas att glömmas bort ibland.

Läs också: Ampellilja – så sköter du krukväxten med de randiga bladen!

Ta hand om din porslinsblomma:

Placering:

Ställ den i ett varmt och ljust fönster men inte i direkt sol. Den tål att stå skuggigt, men kommer troligen inte blomma där. Blommar bäst gör den om den placeras ljust.

Den trivs också väldigt bra i ampel. Ställ aldrig ut den, det gillar den inte!

Skötsel:

Plantera inte om porslinsblomman i onödan – den trivs med trång kruka. När den växt ur sin kruka, välj bara ett nummer större (gärna lerkruka), och porös jord. Tänk på att en porslinsblomma blir tung när den vuxit sig riktig stor och med alltför liten kruka kan den välta.

Den trivs i rumstemperatur året om.

Duscha porslinsblomman då och då under sommaren, men aldrig direkt på blommorna.

Vattning:

Vattna en gång i veckan vår och sommar, gärna med lite flytande gödsel varannan gång. Vattna den sparsamt utan gödsel höst och vinter.

Förökning:

Enklast är att plantera sticklingen direkt i en liten kruka med porös jord. Stick ner sticklingen till första bladparet, där rotanlagen finns. Ställ krukan i en plastpåse med ett litet lufthål eller använd ett miniväxthus. Placera sticklingen ljust.

Linda rankorna kring spaljé eller annan uppbindning så att bladen kommer utåt. Då kommer mycket ljus på bladen och växten trivs.

Se upp med:

Knipsa aldrig av blomklasen. Den lilla skrovliga grensnutten eller sporren som den sitter på, det är därifrån nya blommor växer ut. Sporren kan alltså med tiden bli rätt lång.

Visste du att…

…porslinsblomman har funnits i våra hem sedan mer än hundra år tillbaka! Intresset för porslinsblommor ökar kraftigt världen över och bara i Norden finns det flera föreningar som enbart ägnar sig åt porslinsblommor. Blomman växer naturligt från Indien i väst, Polynesien i öst, Australien i söder och i norr går gränsen i södra Kina.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar