Rädda tulpanerna undan Bambi

Hur går det med tulpanerna? Har ni några kvar? Blodmjöl eller ulltuss? Vad använder trädgårdsproffsen i sin egen trädgård. Här får du svaret. Dessutom några specialtips från Internet.


Här har vi samlat några trädgårdsexperter och bett dem dela med sig av sina allra bästa råd och tips för att rädda tulpaner från fagra men ack så hungriga Bambi.

Hjälp! Hur många av viiviilla.se besökare som hört av sig i hopp om att viivilla.se suttit på lösningen till en rådjursfri trädgård kan ni inte ana. Men många är det. Vi har dessvärre inte lösningen men däremot har vi samlat några trädgårdsexperter och bett dem dela med sig av sina allra bästa råd och tips. Så var beredd – här följer en mängd kloka råd.

Alla tulpaner lika goda

– Nej, det finns inga tulpansorter som råddjuren inte gillar, säger viivilla.se trädgårdsexpert Inger Palmstierna som även är författare till årets bästsäljare ”Växthusboken”. Alla tulpaner är lika goda.

-Jag skyddar mina tulpaner med 50 cm höga stolpar i hörnen av rabatterna och sedan hänger jag blå fågelnät över. Det är inte så fult och ganska billigt. Jag hänger på näten tidigt, så fort det går med tanke på snö osv.

-Ytterligare ett knep jag använt mig av är att plantera mycket tulpaner, fast bara låga sorter sådär 20 -25 cm höga, mellan mina rosor. Rosorna klipper jag inte förrän tulpanerna blommat, rådjurer gillar inte att sticka ner nosen där det kan jag lova. Låga tulpaner är främst botaniska sorter med bladen efter marken, kort blomstjälk men vanligen lika stora blommor. Det finns mängder med sorter.

Tulpan Dynasty, blåbärsris, Björnliljestrån. Foto Blomsterfrämjandet

Benmjöl hjälper mot ”tulpanligan”

 

Fler råd kommer från Karin von Schenck, trädgårdsskribent i ett flertal tidningar, bland annat Svenska Dagbladet.

 

-Många är förtvivlade över rådjurens härjningar i villaträdgårdarna och särskilt späda tulpaner är eftertraktade. På sina håll kallar man rådjur för ”tulpanligan”.

-Det finns många hemmasnickrade idéer om hur man kan rädda sina tulpaner. Till dem hör att spänna ulltråd kring dem, sätta upp en vit pappskiva, som ska ha formen av en rådjursbak osv. Ett bättre sätt är att hälla ut lite benmjöl runt blommorna. Rådjuren skyr doften och benmjölet tillför näring till jorden. Men effekten är kortvarig, efter ett regn måste man hälla på nytt. Det finns också blodmjöl, men det är otrevligare att hantera. Benmjöl finns att köpa i trädgårdsbutiker.

Årets test: Jursta-tussen

Hans Björkman, redaktör på Vi i Villa och en trädgårdsvän av både stort och långt format har lite andra tips att dela med sig av.

-I år har jag testat med en illasmakande vätska som man häller över tulpanerna. Den innehåller bland annat cayennepeppar och ullfett plus lite annat jox. Och än slå länge verkar det som årets tulpaner klarat sig. Tidigare har jag provat med Jursta-tussen. De året klarade sig tulpanerna i alla fall.

-Man kan också prova att mixa plantor. Blanda tulpaner med kejsarkrona och narcisser. Är rådjuren riktigt hungriga så struntar det nog i alla våra påhitt men har de hittat mat på annat håll så kan det gå.

Blodmjöl finns också att köpa i handeln. Det spolas bort vid regn men är ju också bra som gödsel.

Speglar och vita trianglar

Efter att ha sökt igenom Internet har jag utöver trädgårdsexperternas tips hittat några andra metoder som kanske kan vara användbara.

En klassiker är att skaffa jägarlicens, men om man nu är djurvän – finns det verkligen inga vettiga metoder som verkligen fungerar. Ulltussar är det många som har positiva erfarenheter av. Annars kan man försöka med vita trianglar som ser ut som rådjursbakar eller små speglar som hänger i träden. Färgen ljusblått, benmjöl i små arrangemang som klarar ett regn, skaffa hund (bara lukten av hund kan fungera sägs det)?

En liten specialare som jag hört talas om är att prova att blanda blodmjöl och doppa oasisklumpar i detta för att sedan sätta upp dessa på pinnar i trädgården. Dessutom finns det faktiskt en hel bok som bara handlar om detta, ”Den rådjursfria trädgården” är en utmärkt present till de flesta tomtägare. Det är bara att börja experimentera – lycka till!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar