Rådjurssäkra lökar

Här får du tips på rådjurssäkra lökar! Så tänk till före planteringen för när väl rådjuren upptäckt din trädgård - då är det för sent!


Det är nu de ska ner, vårlökarna som frestar oss likt lördagsgodis i plantbutikerna. Härligt färgglada förpackningar som redan nu får oss att längta efter den vår som just nu känns ganska avlägsen. Vad ska man välja? Varför inte prova att förvilda några löksorter. Påskliljor och andra narcisser är lätta att lyckas med.

Det är få vårblommor som förtjänar så många superlativer som narcisserna. Doften, den ljuvliga är väl kanske den mest utmärkande. Vare sig man väljer påskliljor som blommar tidigt i april eller narcisser som kommer i maj så får man den underbara doften av vår.

Narcisser och påskliljor

Väljer man både påskliljor och andra narcisser till sin plantering kan man ha blomning från mars till juni. Skillnaden mellan påskliljor och narcisser eller pingstliljor som vi också kallar de sistnämnda är att påskliljan har en större trumpet, som oftast är gulfärgad. Narcissen har ett markerat öga som har en lysande gul eller gulröd färg som kontrast till den vita kransen. Påskliljan blommar också tidigare än pingstliljan. De senaste åren har sortimentet i Sverige ökat betydligt och i dag kan man finna småblommiga och storblommiga påskliljor och många olika sorters narcisser.

Rådjurssäkra

I dag har många tätorter problem med rådjur i trädgårdarna som äter upp och förstör många växter. Påskliljor och narcisser kan man emellertid lugnt plantera. De har en doft som Bambi inte gillar. Vill man dessutom ha lökväxter som kommer tillbaka snällt varje år utan allt för mycket pyssel är påskliljor och narcisser det rätta valet.

Bra sorter:

Påsklilja

Carlton, gul

Golden Harvest, gul

Texas, gul dubbel

Mount Hood, vit

Narciss, pingstlilja

Actaea, vit/rött öga

Lemon Beauty, vit/gul halvfylld

Thalia, vit flerblommig

Jetfire, gul/orange

Så här lyckas du:

Plantera så tidigt som möjligt, gärna i september. Lökarna behöver rota sig innan vintern för att resultatet ska bli bra.

Sätt lökarna med minst 10 cm mellanrum och på 15 cm djup (små lökar grundare).

Välj en plats som ger sol/halvskugga. Lökarna planteras i gräsmark eller under buskar och träd. I rabatten passar de tillsammans med kraftigväxande perenner som snabbt döljer det nervissnande bladverket.

Gamla lökar som inte vill blomma har förmodligen förökat sig så mycket att det bildats en ”lökkaka”. Ta upp dem nu, dela och plantera på lagom avstånd.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar