Rosenpärlor för alla

Här ger författaren och trädgårdsskribenten Lisa Winnerlid tips på bra rosor för alla zoner.


Måste man bo i Skåne för att kunna förverkliga drömmen om ett prunkande rosenparadis?
Inte alls! Det finns över 250 olika rossorter som går att odla ända upp till odlingszon 5, vilket betyder kustremsan från Sundsvall nästan ända upp till Luleå – och det finns tuffa skönheter även för Sveriges kallaste zon, 8.

Varför krossas då många rosendrömmar, ofta redan första vintern efter planteringen? Ett mycket vanligt skäl är att man köper sorter som inte är härdiga där man bor. Det är så lätt att i vårens odlaryra förföras av krukodlade rosor i blom som ofta presenteras som spännande nyheter. Sådana bör man se upp med. Många nya rossorter är franska och ympade på grundstammar, som inte är härdiga i Sverige. Grundstammen, det vill säga rotsystemet som ska försörja rosen med näring och vatten, dör. Erfarna rosodlare i Svenska Rosensällskapet anser att sådana borde provodlas i tio års innan de saluförs.

Det är helt onödigt att falla för nya oprövade frestelser! Numera vimlar det av underbara och pålitliga rosor i välsorterade plantbutiker. Kolla växtetiketterna. De ska uppge sortnamn, familj och odlingszon. Ett bra sätt att hitta favoritrosor av kvalitet är att studera kataloger från specialister. De guidar dig till sorter, som blir vänner i såväl nöd som lust. En ny jättebra sådan är Flora Linneas nya Roshandbok, som beskriver över 750 olika rosor i ord och läckra bilder. (Se ruta om roskataloger).

Här är några av de bästa och vackraste rosorna för hela vårt avlånga land. Observera att en del sorter har högre odlingszon än de rekommenderade. Det är en fördel att välja en ros, vars härdighet sträcker sig en zon högre än ens egen. Zonangivelsen anger att rotsystemet klarar vintern, men grenarna kan frysa ned. Det innebär sämre eller utebliven blomning.

ZON 1: Här är allt möjligt – välj och vraka bland Sveriges alla zoner! Fick jag bara ha en enda ros så skulle det bli experternas favorit Souvenir de la Malmaison (Rosa Bourbon-gruppen) älskad för sin klassiska blekrosa, tätt fyllda blomma med ett fyrdelat kors av kronblad i mitten. Utsökt i rabatt och kruka. Blommar och doftar överdådigt hela säsongen.

ZON 2: Frossa i engelska läckerheter! Här kommer de världsberömda engelska rosorna helt till sin rätt. Ett underbart skådespel får du om du sätter tre plantor i en triangel med ca 40 centimeters inbördes avstånd.

Engelska rosor är en ny grupp som förenar gamla rosors charm och doft med moderna rosors förmåga att remontera. De finns i överraskande färgspel. Utsökta är laxrosa Abraham Darby och gyllengula Graham Thomas

ZON 3: Njut av överdådig superstjärnor: Utbudet är rikt. Se dig speciellt om bland de remonterande bourbon-rosorna, (Rosa Bourbon-gruppen). Här finns några av de värdefullaste sorter som någonsin odlats! En sådan är Bourbon Queen, i juli och på hösten översållad med fruktdoftande silvrigt rosa blommor.

Kan användas som klätterros. En superstjärna bland röda rabattrosor är Ingrid Bergman.

Zon 4: Drömmen om en klätterros kan här förverkligas av magnifika Flammentanz, remonterande romantiskt pärlemorrosa New Dawn och den sofistikerade Alchymist i moderna soluppgångsnyanser. Alla är nyare sorter. De gamla buskrosorna för zon 6 blir också jättefina här.

Zon 5: Välj bland nya och gamla favoriter. Moderna buskrosen Maigold med doftande bronsgula blommor blir här en praktfull buske, som blommar om på hösten. Given på högsommaren är Mme Plantier (Rosa Alba-gruppen), känd som den vackraste vita gammelrosen. I deras sköna skara finns många fler i olika färger för zon 5 och 6. Studera katalogerna!

Zon 6: Satsa på mormors älsklingar!
Jungfrurosorna Maiden:s Blush och Celestial (Rosa Alba-gruppen), i juli översållade med charmerande rosa, ljuvligt doftande blommor, tillhör de bästa historiska buskrosorna. De klarar sig galant häruppe.

Zon 7: Ljuvt vid fjällets fot. Här har den förbluffande Poppius (Rosa Pimpinellifolia-gruppen) en given plats! Hon är tveklöst Sveriges tuffaste ros och blommar så fantastiskt som på bilden på högsommaren. Den älskade ”Finlands vita ros” (Rosa pimpinellifolia Plena) trivs också här. En härdig remonterande art är den äkta vresrosen, Rosa Rugosa.

Zon 8: Allt kan vara möjligt även här – om du odlar i kruka! En trakt där solen ”aldrig går ned” bör vara ett paradis för rosor i kruka, eftersom rosor älskar ljus och sol. Krukan bör vara stor. Vinterförvaras i ett svalt, frostfritt utrymme. Vattna då snålt en gång i månaden. På bilden elfenbensfärgade klasblommiga Crystal Palace, läcker ihop med silvergrå bladväxter. Pimpinellrosorna för zon 7 trivs på friland även här.

Här hittar du fina roskataloger:

Cedergrens plantskola (postorder), 042-26 00 52

Flora Linnea (postorder), 042-32 77 99

Löta Trädgårdscentrum (postorder), 016-705 85

Zetas finsmakarens trädgård, 08-646 03 91

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar