Så bekämpar du ullöss!

Är växterna täckta med vitt ludd och ovala små insekter, har de troligtvis drabbats av ullöss. Så här blir du kvitt dem!

Ullsköldlöss, som ofta brukar kallas för ullöss eller bomullslöss, är besvärliga små rackare som täcker in växterna med vitt, ulliknande vax. De angriper framför allt krukväxter inomhus, där de sätter sig i veck på blad och grenar, och ibland även på rötterna, och suger åt sig av växtsaften. Blir dina plantor drabbade kan de stanna av i växten, och bladen gulnar och faller av. Här har vi samlat allt du behöver veta om de små krypen!

Så här ser ullöss, Pseudococcus viburni, ut.

4 viktiga fakta om ullöss!

1. Så känner du igen ullöss

Ullöss är små och gråvita, honorna blir 3-4 mm långa och hanen endast 1 mm. Till skillnad från andra sköldlöss saknar de sköld, och lederna är markerade med tvärgående streck över ryggen. 

Runt sidorna och bakkroppen har de olika långa spröt, det är vaxstrålar som de producerar det vita vaxet med.

2. Beläggningar på bladen

Ullössens avföring kallas för honungsdagg. Det är fullt av socker, vilket gör växterna klibbiga och dessutom lockar myror. I honungsdaggen bildas sotdaggsvamp som skapar en gråsmutsig hinna över bladen och förhindrar dem att ta del av solljuset.

3. Orsaker till löss på växterna

Problem med löss brukar uppstå om plantor är försvagade, till exempel på grund av uttorkning. Träd och buskar i trädgården som hålls friska med hjälp av beskärning, vattning och gödsling brukar inte drabbas hårt av ullöss. Inomhus kan de spridas mellan olika plantor – så när du tar hem nya plantor, var noga med att kontrollera så de inte har ohyra på sig!

4. Bekämpning av ullöss

Ullöss är tyvärr inte så lätta att bli av med. Du har störst chans att få bort dem om du bekämpar dem i ett tidigt stadium då djuren är unga och mer rörliga. Gör så här: 

  • Plocka bort lössen du kan med en pincett, och ta bort de växtdelar som är mest angripna med en sekatör. 
  • Torka bort beläggningar och sotdagg från bladen med såpvatten, och diska rent ytterkrukan. 
  • Ge växten en upprepad behandling med såpsprit, ca fem gånger. Blanda 1 liter vatten,  ½ dl såpa och några droppar T-röd i en blomspruta, och spreja på med en veckas mellanrum mellan gångerna. 
  • Har du fått angrepp i ett växthus kan du även prova biologisk bekämpning med nyttodjur, och skaffa särskilda nyckelpigor som äter ullöss. De kallas för mindre växthuspiga (Cryptolaemus montrouzieri) och finns att köpa hos till exempel Nyttodjur.se.
  • Har lössen satt sig på rötterna är det tyvärr så att hela växten bör slängas. 

Källa: Blomsterfrämjandet och boken ”Trädgårdens växtskydd” av Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson

Läs också: Bekämpa bladlöss – här är knepen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar