Så här planterar du rosor

Dags att sätta fingrarna i myllan? Här får du veta det du behöver för att lyckas med rosplantorna.

Rosorna behöver ha ordentligt med jord runt rötterna. Gärna 50 cm eller ännu mera om det är storvuxna buskrosor eller klängrosor det handlar om.

Fyll gropen med näringsrik jord, den får gärna vara lite lerhaltig. Lägg lite torvmull eller s.k. planteringsjord runt själva rötterna, då stimuleras rotbildningen. Benmjöl och kalk i jorden gör att rosen trivs bättre.

Doppa ner hela rotklumpen i en hink med vatten innan plantering. Håll den kvar i vattnet tills det har slutat bubbla innan du tar upp den igen.
Kom ihåg att rosens förädlingsställe (knölen strax ovanför rotsystemet) ska hamna cirka 10 cm under jordytan. Då är chansen större att rosen klarar de kommande vintrarna.

Fyll på jorden till ungefär hälften av gropen och tryck till den lätt. Vattna ordentligt och låt vattnet rinna undan innan resten av jorden fylls på.
Glöm inte att vattna den nyplanterande rosplantan om vädret är varmt och soligt. Gödsla rosor tidigt på våren och i mitten av juli.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar