Så slipper du ohyra och löss på rosorna

Rosor är älskade, blomvilliga trädgårdsfavoriter men vållar bekymmer. Löss på rosor är vanligt, men lätt att bekämpa. Svampsjukdomar som svartfläcksjuka, mjöldagg och rosrost är däremot mer allvarligt.


Rosor är tacksamma växter som blommar i stort sett hela sommaren, i alla fall om man väljer moderna sorter. En växt som blommar så rikligt och länge måste få ordentligt med vatten och näring. Det gör rosorna attraktiva för flera skadedjur varav bladlöss kanske är den mest irriterande. Bladlöss tycker om den späda saftiga grönskan i skotten och täcker ofta hela rosknoppen. Bladlöss går bra att bekämpa med flera växtvårdsmedel.

”Rent mot bladmögel/Fungital” (Nelson) och ”Mot insekter/Stoppar mjöldagg” (Weibulls) är två produkter som kan rekommenderas. De fungerar inte bara mot bladlöss utan också mot andra insekter samt mot vissa svampsjukdomar. Behandlingen måste upprepas för bladlöss finns i stort sett hela sommaren. Man sprutar med en vecka till 10 dagars mellanrum. Man kan också spruta bort lössen från rosorna med vatten och ganska hårt tryck. Lössen dör inte men spolas till marken och de har vissa svårigheter med att ta sig upp på rosen igen.

Andra insekter

Det finns andra insekter som ställer till problem. Vecklarfjärilarnars larver gnager sönder bladen och vecklar in sig i dem. Inne i bladrullen är de oåtkomliga för gifter. Klipp bort bladen eller kläm ihjäl larven inne i rullen mellan fingrarna.

Rosenstriten är riktigt besvärlig, särskilt på klätterrosor. Äggen sticks in under barken på hösten och kläcks till larver på våren. Larven och den fullvuxna insekten sitter på bladens undersida och suger. Bladen blir alldeles vitprickiga, torkar och faller till marken. Här får man ta till en bekämpning med pyrethrum så fort man ser angrepp, annars finns de kvar till nästa år igen. Välj ett naturligt pyrethrum som i år finns hos både Nelsons och Weibulls sortiment.

Rosenskottstekel är orsak till att vissa skott bara vissnar helt plötsligt. Den är svår att bli av med men viktig att bekämpa eftersom den övervintrar i jorden under plantan och sätter igång nästa vår igen. Skadan orsakas av larven som borrat sig in i skottet. Klipp omedelbart bort skottet som börjar vissna och bränn.

Liten rosenbladstekel rullar också in sig i bladen som vecklarfjärilen. Först läggs ägg på bladkanten som då rullar sig. Sedan kläcks äggen och man kan finna en lite larv inuti bladen. Vissa blad är tomma men har samma utseende. Klipp bort de angripna bladen så fort de syns till. Också den kan övervintra i jorden och angripa igen nästa år så klipp till så fort du ser angrepp.

Svampsjukdomar

Svampsjukdomar är ett större problem än bladlöss och skadeinsekter. Svampsjukdomar drabbar däremot inte alla sorter lika hårt utan där kan man välja rosor som är mer eller mindre mottagliga. Många växtsåpor och växtvårdsmedel baserade på olja fungerar bra mot både skadeinsekter och svampangrepp.

Läs också: Läsarfråga: ”Hur får jag friska rosor?”

Motståndskraftiga sorter

Det finns rosor som är mer motståndskraftiga mot svampsjukdomar än andra. Även motståndskraftiga sorter kan angripas vissa år, det beror på väderleken och därför skall man inte direkt byta ut sina rosor vid första angreppet. Varmt och torrt gynnar mjöldagg medan fuktigare väderlek gynnar svartfläcksjukan. Hur vintern varit påverkar också. Blir det ordentligt kallt fryser exempelvis rosmjöldagg bort.

Förslag på rosor som kan vara lämpliga att plantera både för att de är vackra, tåliga, härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar.

Rosa:
’Romanze’ ,’Sommerwind’, ’The Fairy, ’Bonica’, ’Solliden’, ’Sofiero’ och ’Drottningholm’.

Röda:
’H.C. Andersen’, ’Carl Philip’, ’Kronborg’.

Gula:
’Gripsholm’, ’Gold Marie 82’, ’Friesia’, ’Marselisborg’.

Orange:
’Westerland’, ’Flora Danica’.

Vita:
’Gråsten’

Marktäckande:
’Heidetraum’ = ’Flower Carpet’

Läs också: Vill du också ha ljuvliga gammaldags rosor? Här är 10 tips!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar