Många växter klarar sig bra, och kan vara utan vatten ganska länge. Gräsmattan som lätt blir brun och torr vid långvarig torka hämtar igen sig när den väl får vatten. Nyplanterade växter och grönsaker däremot måste vattnas regelbundet.
När man vattnar ska man göra det ordentligt så att vattnet tränger ner i jorden ända till rötterna, där vattnet gör någon nytta. Det innebär att man måste vattna en god stund för att uppnå önskad effekt.
Att vattna med vattenspridare eller en slang med många små hål i, är bra. Eftersom vattnet ska nå ner en bit ner i jorden så krävs det att vattnet sakta och under lång tid får rinna ner.
Då det är varma sommardagar och solen står som högst försvinner mycket av vattnet genom att avdunsta. När på dygnet som det är bäst att vattna skiljer sig lite från olika växter. Men ofta är det tidigt på förmiddagen eller kvällen. Men det finns undantag, som pionen till exempel. Den bör man alltid vattna på morgonen eftersom kvällsvattning gynnar svamp- och mögelangrepp, framförallt på bladen.
Ett bra knep när det gäller bevattning är faktiskt att vattna när det regnar, då uppnår man dubbel effekt.
För att kolla hur mycket vatten växterna egentligen får kan man sätta ut en regnmätare. Genom regnmätaren kan man också “spara” på vattnet genom att dra ifrån regnvattnet från det växterna behöver och komplettera med resten.