Skördetid: Under augusti mognar trädgården

Växtligheten övergår nu i en ny, mustigare fas i en varm färgskala. Nu är det också dags att skörda det arbete som man har lagt ner tidigare i sommar.

Under sensommaren kan man på ett helt annat sätt luta sig tillbaka och njuta av frukterna. Då menar jag bokstavligt. Det är nu bärbuskar dignar av bär att skörda. Ät dem färska i nyttiga vitaminspäckade efterrätter eller frys in. Då kan man göra pajer eller sylt, allt efter behov under hela vinterhalvåret. 

Det bästa jag vet är att småäta svarta vinbär och röda krusbär. Det blir lite som att ha en skål med smågodis stående framme, fast mycket godare och nyttigare. På något sätt är bären inte lika goda på en kall tallrik som solvarma direkt från busken. 

Grönsakerna är stora och välvuxna, till och med broccolin blommar. Morötterna är söta och mjälla och lagom stora. Visserligen skördar jag späda babyblad en stor del av sommaren men nu är det dags att skörda på riktigt. Lycka är att kunna göra generösa, smakrika och garanterat ekologiska sallader till varje måltid. Och inte behöva snåla för att det ska räcka till nästa veckohandling.

 Än dröjer det lite innan frukten mognar på träden men de tidigaste sorterna är på gång. Gallra gärna bland frukten i träden så att de vackraste frukterna hänger ljust och luftigt och får möjlighet att mogna i solen. Ett äpple med solrodnad blir så mycket godare än ett grönt från skuggsidan.

Att göra i augusti (om du vill)

1. Skörda bär och njut

Vinbär i olika färger och krusbär mognar nu, även hallon. Beskär vinbärsbuskarna efter skörd genom att ta bort de äldsta grenarna nere vid marken.

2. Förbättra gräsmattan

Nu ökar luftfuktigheten. Man ser det genom daggen i gräset på morgonen. Augusti är en bra tid att reparera gräsmattan.

3. Beskär fruktträden

JAS-beskärning (juli-augusti-september) är perfekt om man vill minska antalet vattenskott. Vårbeskärning av äpplen stimulerar istället nya vattenskott. Körsbär och plommon beskärs bara vid sensommar/höst, efter skörd.

Av: Susanna Rosén


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar