Solblomman alla älskar

När solrosen strålar mot klarblå himmel är det som om naturen slår upp ett glatt skratt. Vilken härlig solskensblomma, vilket underverk hon är. Du sår fröer på våren, några månader senare står hon med "ansiktet" högt uppe i skyn och ser leende ned på dig!


Det är inte bara vi människor som älskar solrosen. Hon är en populär individ i Vår Herres hage. Solrosen är en miljövänlig blomma som bjuder på sig själv. Humlor och bin blir saliga när hon slår ut. I motsats till många andra växter, som sluter sina blommor på kvällen, så har solrosen öppet hus dygnet runt, så att nyttoinsekterna kan komma åt hennes nektar hela dygnet. Det händer att humlorna bosätter i hennes blomma. En gång såg jag en som sov över i den. Humlan vaknade på samma plats nästa morgon och fortsatte festandet!

Låga solrosor i krukan kan flyttas dit de för tillfället passar bäst. Här sällskapar en dvärgsort med indiankrasse.

Småfåglar och konstnärer i kö

Småfåglarna älskar den generösa solblomman som kan ha över 300 näringsrika frön i en enda blomma. När frökakan mognar blir det kalas i fågelvärlden. Ha solrosor utanför köksfönstret. Det roar inte minst barnen att titta på lustiga skådespel, när talgoxar och blåmesar landar på den stora frökakan. Ofta blir det kö. Medan en fågel hämtar maten sitter kompisen på blommans stödpinne och väntar.

Ända sedan de gamla grekernas dagar, då solrosen symboliserade solguden Helios, har den varit en uppskattad kulturväxt. Till Europa kom den från Mexiko på 1500-talet och gjorde snabbt succé, inte minst som motiv på målningar. Impressionister som Vincent van Gogh hade henne som favoritmotiv. Claude Monet förevigade på ett världsberömt konstverk en hel solrosgång i sin trädgård i Giverny.

Svarta, vita, rosa…

Även om solrosor, Helianthus annuus, alltid har varit populära så har de under senare år blivit modeblommor. Och solrosfebern brinner inte bara i trädgårdarna utan även i heminredningen; på textilier, tapeter, porslin och i vasarrangemang. Det dyker hela tiden upp nya sorter i fantastiska former och färger. När man ser utbudet av ovanligare sorter i olika soluppgångsnyanser, rött, brunt och t o m svart, i frökatalogerna så faller man vare sig man vill eller inte. Och falla bör man, tycker jag, för solrosor är ovärderliga glädjespridare från sensommaren ända tills frosten kommer.

Förra sommaren prövade jag Lord Nelsons nyhet ’Surprise-Surprise’. Den överraskade, som namnet lovar, med fyllda blommor i rödrosa, rosabrunt och gyllengult ur samma fröpåse. Den vita solrosen, som finns hos flera fröföretag under olika namn, bland annat ’Italian White’ vill man aldrig vara utan sedan man har sett den lysa på långt håll i trädgården. Den är växtdesignernas speciella favorit, en effektfull bakgrundsblomma i en höstlig rabatt i vitt och månskensgult.

Spännande nyheter i vår är den limegröna solrosen ’Jade’ (Rara växter), och kollektionerna ’Fantasia’, och ’Razzmatazz’, båda med blommor i olika modefärger och mönster (Rara Växter och Plants of Distinction). 

En solros sådd från vinterns fågelfröpåse. Blomman blev 30 cm i diameter på en fyra meter hög stjälk! Den här typen av solrosor självsår sig gärna.

Den nya unika solrosen ’Indian Blanket’ går i lilarött, citrongult och krämvitt med stor fylld fluffig mittkudde. 180 cm. Rara Växter.

Den utsökta vita solrosen ’Italian White’ blir ett fantastiskt utropstecken i en blomsterrabatt. 1,5 – 2 meter hög. Thompson & Morgan, Weibulls.

Dagens solrosor finns också i sammetsskimrande röda nyanser. Den här heter ’Velvet Queen’.

Milda soluppgångstoner har sorten ’Pastiche’, 1,2-1,5 meter hög. Fin till häck. Thompson & Morgan.

Med sitt lurviga teddybjörnslika utseende tilltalar dvärgsorten ’Teddy Bear’, barn. 50 cm hög. Utmärkt för kruka.

Hälsar välkommen

Den klassiska gula solrosen kan bli fyra-fem meter hög. Trots det platsar den i liten täppa, eftersom den växer på höjden. Det finns också dvärgsorter, lämpliga för krukodling och sådana som blir ett par meter. De sistnämnda är mycket användbara i olika sammanhang. Solrosor är effektfulla som solitärer i en blomsterrabatt. Sätt en planta här och där och välj en sort i en färg som återkommer hos några samtidigt blommande perenner. Trevligt är också att låta några solrosor hälsa välkommen vid entrén, eller nere vid gatan, kanske bakom postlådan. Brevbäraren blir glad!

Barn fascineras av solrosor. Låt dem själva så några plantor, eller en hel solrosskog, som de får ansvaret för. Eftersom solrosor växer snabbt tappar barnen inte intresset utan följer plantornas utveckling med spänning. Det dröjer ju inte innan solrosen växt om dem! Det, samt att växten lockar fåglar och nyttoinsekter, gör solrosen till en idealisk barnblomma, som kan grundlägga ett livslångt odlarintresse.

Tillfällig häck

Nyplanterade buskar och häckar behöver några år på sig för att växa upp. Här är solrosor idealiska som utfyllnad. Deras stora dekorativa blad fyller tomma utrymmen med grönska redan på försommaren. Välj en buskig sort som blir 1,5-2 meter hög. Det är heller ingen dum idé att ha solrosor mellan eller framför uppväxta prydnadsbuskar, som då kan fungera som stöd. Även om solrosstammen är kraftig så kan plantan behöva förankras, eftersom den kan falla omkull i kraftiga vindar. Bind bara fast stjälken vid en av buskens grenar.

Som häck är solrosor en sevärdhet. Medan du funderar över vilken permanent häck som du slutgiltigt vill ha kan du göra en sådan. En solroshäck kan också omgärda ett köksland eller bilda en berså på en plats där du gärna sitter och solar. Även här passar lägre, buskiga sorter. Så fröna med ca 40 centimeters mellanrum. Om du har kvar solrosfröer från vinterns fågelmatning kan du även använda dem. Då ska du så fröerna tätt med två-tre centimeters mellanrum. Det gör att plantorna inte blir högre än 2 meter. En poäng med att så tätt är att plantorna hjälper till att stötta varandra. I början av växtperioden kan man behöva gallra litet här och där.

Solrosor är lätta att lyckas med

Solrosor går i hela landet. De är mycket lättodlade, men sol måste de ha. De trivs i de flesta någorlunda näringsrika och väldränerade jordar.

Så när jorden reder sig. Testa genom att ta en jordklump i handen. Om det går att sila den mellan fingrarna är det dags. För lång blomning från sensommar till sen höst kan man så i omgångar med ett par veckors mellanrum fram till i början av juni. Man kan även förkultivera solrosor i krukor på ett varmt ställe om man vill ha mycket tidig blomning. Gör det bara inte för tidigt eftersom plantorna växer snabbt och inte får utplanteras förrän frostrisken är förbi.

Låt de vissna solrosblommorna sitta kvar på hösten. Det är inte bara till glädje för fåglarna. Solrosor brukar självså sig och det är förbluffande vilka fina exemplar det blir när fröna själva får välja sin växtplats.

Fröfirmor med fint sortiment:

Bröderna Nelson, tel: 0477-552 00. Plants of Distinction/Rockdala Htgd, tel: 08-500 315 88, Rara Växter, tel: 08-714 85 75, Thompson & Morgan, tel: 031-91 84 80, Weibull Trädgård, tel: 0414- 44 38 00.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar