Solig solros

Intresset för solrosor har gjort att det numera finns en rad olika sorter att fröså.


Sommaren är snart här! Låt fönstren lysas upp av sommarsolrosor, som regniga dagar får ersätta solen och under soliga dagar återspeglar värme och ljus.

Solrosen, släktet helianthus har slagitigenom som snittblomma och finns i stort sett att få tag i året om. Det är inte konstigt att många fängslas av denna högresta blomma från västra och mellersta Nordamerika. Den utstrålar ju både glädje och stolthet, ensam rak och ståtlig i en vas eller som ett fång små solar i en bukett. Solros behöver inte längre betyda en 2 – 3 m hög planta med en enorm blomma, utan det finns sorter fr o m 50 cm och uppåt.

Det finns också krukodlade låga solrosor i handeln, som man kan plantera ute eller ha som krukväxter i ett ljust fönster, och sedan några år minisolrosor med enkla eller fyllda blommor. Sätt dem i rad i fönstret i små krukor eller sätt ihop några i en korg.

Fin tillsammans med minisolrosens varmgula färg är det blomvilliga Blåögat, Exacum affine. Vid första anblicken kan man tycka att blomman påminner om den på potatisplantan. Istället är den släkt med de intensivt blå gentianorna, och är idag en av våra vanligaste sommarkrukväxter. Bäst trivs den i ett ljust fönster utan stark sol. Plantan vill ha en lätt jämn fuktighet. Vid uttorkning kan den tappa knopparna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar