Sommarblommor för alla!

Med hjälp av sommarblommor kan man få en blomstrande trädgård hela växtsäsongen. Varje år är en ny chans att experimentera och pröva nya kombinationer. Det spelar ingen roll var i landet man bor eller om läget är soligt eller skuggigt – det går alltid att hitta några sommarblommor som passar!

Nu är det dags att plocka fram urnor och keramikkrukor ur källare och förråd. Men vad ska de fyllas med den här sommaren? Det finns ju så mycket att välja på förutom pelargoner, margeriter och lobelia!

En sommarblomma är enligt handeln en ettårig växt (annuell), som inte går att övervintra utomhus i vårt klimat. Detta hindrar inte att vi kan kombinera de ettåriga växterna med fleråriga växter (perenner) och prydnadsgräs. Även klätterväxter samt mindre träd och buskar kan göra sig fint i krukor.

Det finns också uppstammade lite dyrare plantor av till exempel eldkrona och krysantemum att köpa. För att de ska komma till sin rätt, bör de planteras i en hög och smal kruka. Undvik att plantera andra höga växter i samma kruka utan välj istället lägre växter och någon som kan hänga över krukans kant, till exempel murgröna eller penningblad.


Urnor ger en speciell känsla av lyx och herrgårdsmiljö. Här går växtvalet i rött och gult med knölbegonia, hängpelargon och tagetes tillsammans med murgröna och starr.


Kanske är ’Mårbacka’ den mest kända pelargonen av alla. De ljuvt rosa blommorna ger en känsla av romantik och svunna dagar.


Sommarblommor kan planteras i många olika slags kärl, som till exempel här i balkonglådor och amplar. Lobelia, husarknappar och silvereternell pryder ampeln och i balkonglådorna frodas lobelia och pelargon.

Kärl av skilda slag

Det går i princip att plantera sommarblommor i vilka kärl som helst: trälådor, gjutjärnsurnor, zinkbaljor eller kopparkärl. Stora korgar kan användas, om man fodrar dem med plast. Låt fantasin flöda fritt! Men glöm inte att det måste finnas hål, så att överskottsvattnet kan komma ut.

En annan viktig sak att tänka på är att metaller som zink och koppar kan fällas ut och förgifta växterna. Lägg plast inuti för att hindra direktkontakt mellan jord och kärl och gör hål i plasten ovanför kärlets dräneringshål.

Kvalitetskrukor i plast är också ett bra alternativ. Det finns modeller, som på håll helt liknar keramik. Deras fördelar jämfört med keramikkrukor är att de inte är så tunga och att de är frosttåliga.

Hur man kombinerar växter med olika färger i sina krukor och balkonglådor är ett personligt val. En del väljer färger ton i ton, andra djärva kontraster som gult och lila. Men visst finns det knep att ta till, som att blå krukor passar väldigt bra till orange blommor och limefärgade blad. Ett annat är att tänka på blommornas form lika mycket som på deras färg, så att olika bladformer kontrasterar.


Fuchsian är en populär sommarblomma, som kan bli riktigt gammal om den bara får övervintra inomhus. Låt den få en ljus och sval (10–15 ºC) vinterbostad och vattna minimalt.

Sätt samman plantorna och kontrollera att de passar bra ihop innan du tar itu med planteringen. Tänk på att de flesta odlingskärl kommer att få en fram- och baksida, så vänd plantornas finaste sida åt framsidan.

 Så lyckas du med sommarblommor

– Fuska inte med jordens kvalitet! Använd specialjordar som urnjord och balkonglådejord, som innehåller långsamverkande näring. Man kan också själv blanda i extra näring.
– Ge plantorna extra näringsbevattning allt efter behov. Det går bra att använda vanlig flytande krukväxtnäring, eventuellt så ofta som en gång varje vecka.
– Dränera odlingskärlet ordentligt. Lägg ett lager lecakulor eller grus längst ner.
– En bit fiberväv på båda sidor om dräneringslagret hjälper till så att allt stannar på sin plats.
– Plantera växterna mycket tätare än i rabatten. Visst kan någon lägre växt bli övervuxen med tiden, men det frodiga intrycket, som många växter tillsammans ger är värt mycket i början av säsongen.
– Blomjorden får aldrig torka ut helt. Skaffa rutiner för vattnandet, till exempel en bevattning varje morgon. En riktigt varm sommardag kan det till och med vara nödvändigt att vattna två gånger.
– För att minska antalet vattningstillfällen kan man före planteringen blanda i vattenhållande gel i jorden. Den fungerar som vattenmagasin efter en ordentlig vattning.
– Höga växter, som kanna och blomstertobak, kan behöva stöd. Sätt gärna en pinne i förebyggande syfte.
– Putsa regelbundet bort vissna blommor så slipper plantorna slösa energi på fröbildning. Dessutom stimuleras ny knoppbildning och plantorna ser prydligare ut.

Växtförslag till skuggiga lägen

Begonia (is- och knöl-)
Flitiga Lisa
Fuchsia
Humle
Klockranka
Lyckliga Lotta
Murgröna
Söderhavsljus

Lästips

Sommarblommor hela säsongen. Lena Sofia Andersson & Eva S Andersson. 2009. Bonnier Fakta.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar